Försvarsadvokaten Ali Kassim kommenterar åklagarens bevisning i åtalet om mordet på Bäckby 2022. Foto: Robert Gustavsson/Fredrik Björkholm/SVT

Mordmisstänkt 17-åring släppt från häktet efter 11 månader

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-åring som har suttit häktad misstänkt för mordet på Bäckby i Västerås har släpps på fri fot. Det är den andra av fyra åtalade unga män som har släppts ur häktet i väntan på dom.

I torsdags beslutade Västmanlands tingsrätt att 17-åringen skulle släppas från häktet. Kammaråklagare Karolin Hellsberg vill inte kommentera frisläppandet men bekräftar uppgifterna för SVT.

Ali Kassim som är 17-åringens advokat menar att glädjen över beskedet att hans klient skulle släppas från häktet efter 11 månader inte gick att ta miste på.

Dödsskjutningen på Bäckby i Västerås

– Han blev glad. Det är en mänsklig reaktion när man får sin frihet tillbaka, säger han.

Vad tror du att det betyder för skuldfrågan i målet?

–  Vi ser positivt på att han försätts på fri fot. Det indikerar på att han kommer att frikännas för den del som rör mordet, säger advokat Ali Kassim.

När rättegången avslutades i Västmanlands tingsrätt satt fyra unga män häktade misstänkta för inblandning i mordet. Nu har två av dessa, en 18-årig man och en 17-årig man, släppts medan två män mellan 18 och 20 år fortsatt sitter häktade.

Domen i fallet kommer att meddelas senare än planerat på grund av hög arbetsbelastning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se åklagarens bevis i Bäckbymordet. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Bäckby i Västerås

Mer i ämnet