Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du höra brevet där den mordmisstänkte tonåringen misstänks försöka få en kompis att vittna falskt. Foto: Polisen/SVT Bilden är ett montage

Mordmisstänkt i Västerås ville ge kompis falskt alibi – fick panik när brev läckte ut

Uppdaterad
Publicerad

En tonåring misstänkt för mordet på Bäckby i november 2022 ville få en bekant på utsidan att vittna falskt till polisen. Här är brevet som häktespersonalen fick tag på. ”Vår bror sitter i skiten just nu han behöver ett alibi”.

I början av juli 2023 ska den häktade tonåringen ha skrivit ett brev där han uppmanade en bekant att vittna falskt för att få en av sina medhäktade släppta. I det sju sidor långa brevet beskriver den misstänkte i detalj hur kompisen ska lägga upp det falska alibit. Brevet ska sedan ha hamnat i häktets brevkorg, där personalen lade märke till det.

Den mordmisstänkte pojken ska ha fått panik när han upptäckte att brevet var borta. En häktesanställd uppger i polisförhör att pojken skrek sig hes i sin cell över att han ville ha tillbaka sitt brev, som han hade tänkt att ge till sin advokat. Han fick inte sin vilja igenom, utan brevet lämnades över till åklagaren och ingår nu i bevisningen mot honom.

Pojken förnekar att han ska ha skrivit brevet.

Under fredagen avslutades rättegången. De fyra misstänkta sitter fortsatt häktade i väntan på dom.

I klippet: brevet som läckte ut från häktet ”Vår bror sitter i skiten just nu han behöver ett alibi”

Få Bäckbymordet 2022 sammanfattat på 60 sekunder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I november 2022 skjuts en ung man till döds på Bäckby. I videon får du en sammanfattning av fallet på 60 sekunder. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.