Resenärer går in och ur bussen genom bakdörrarna. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

VL:s besked om munskydd på bussarna: Resenärer ska ha med eget skydd

Uppdaterad
Publicerad

Efter Folkhälsomyndighetens beslut att rekommendera munskydd i kollektivtrafiken från den 7 januari så uppmanas alla som ska åka buss i länet att använda eget, medtaget munskydd, utöver att endast göra nödvändiga resor och bara resa om man är frisk.

– Nu är det än mer viktigt att du som resenär tar ett ansvar och bara reser med oss när du är frisk och måste resa. Vi ska alla visa hänsyn till varandra och vi uppmanar alla att följa de rekommendationer och riktlinjer som Folkhälsomyndigheten ger, säger Arne Andersson, direktör på Kollektivtrafikförvaltningen.

Rekommendationen att använda munskydd gäller personer födda 2004 eller tidigare, inom kollektivtrafiken på vardagar mellan 07.00-09.00 och 16.00-18.00.

Coronaviruset i Västmanland

Möjligt att munskydd kan ges ut

SVT Västmanland har tidigare rapporterat om möjligheten att VL kan tillhandahålla munskydd till resenärer från torsdag.

– Vi kommer försöka att möjliggöra så att vi på Resecentrum i Västerås mot uppvisande av giltig biljett av resenären, ska kunna tillhandahålla munskydd kostnadsfritt, men vi vill betona att det är ett eget ansvar att skaffa munskydd på annat håll innan man ska resa, säger Arne Andersson.

Inte olagligt att åka utan munskydd

Personer utan munskydd kommer dock fortsatt att kunna resa med bussarna.

– Det finns inte lagstöd som gör att vi kan hindra resenärer att kliva på utan munskydd, utan det är varje resenärs egna ansvar som får väga tungt, säger Arne Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet