Hör underättelsechefen Jale Poljarevius om gängbrottsligheten i Västerås. Foto: Mimmi Sundberg/SVT

Underrättelsechefen om gängbrottsligheten i Västerås: ”Det är definitivt slut på att ett enda nätverk styr”

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste året har flera grovt kriminella med kopplingar till gängbrottsligheten i Västerås frihetsberövats och dömts till fängelse. Samtidigt har det skett ett flertal skjutningar. Enligt polisen handlar det om att den kriminella miljön satts i gungning.

– Det är definitivt slut på att ett enda nätverk styr hela Västerås, säger Jale Poljarevius, polismästare och underrättelsechef i polisregion Mitt.

I februari tidigare i år dömdes flera män till fängelse för narkotikabrottslighet, efter att polisen upptäckt att det pågick narkotikaförsäljning på en parkeringsplats på Bjurhovda.

I juli dömdes fler västeråsare för grovt narkotikabrott, efter att polisen vid ett tillslag i fjol hittade flera narkotikagömmor i ett flerfamiljshus på Gideonsberg. I ett förråd hittades även en skarp pistol, varpå flera av männen även dömdes för grovt vapenbrott.

Skjutningarna i Västerås 2021

I juli dömdes en högt uppsatt gängledare i Västerås till elva års fängelse för medhjälp till mordförsök och grovt narkotikabrott.

Cirka 200 gängkriminella individer  

Samtidigt har det skett en upptrappning av skjutvapenvåld i Västerås. Under juni- och juli-månad har sex bekräftade skottlossningar genomförts. Totalt har tre personer skadats i dessa skjutningar, men ingen har avlidit.

Totalt har det skett nio skjutningar i Västerås hittills 2021. Enligt polisens underrättelseinformation finns det omkring 200 gängkriminella individer i Västmanland.

I klippet ovan berättar underrättelsechefen Jale Poljarevius mer om gängbrottsligheten i Västerås.

Detta har hänt: Flera skjutningar på drygt en månad i Västerås

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Västerås 2021

Mer i ämnet