Mohammad Rajabis biträde håller slutplädering idag. På måndag är det Johanna Möllers försvarsadvokat som ska ge sin syn på fallet. Foto: TT

Rajabis advokat och målsägarbiträdena höll slutplädering

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen höll Mohammad Rajabis advokat samt målsägarbiträdena sina slutpläderingar i Svea hovrätt om det så kallade Arbogafallet. SVT Nyheter rapporterade direkt.

Mohammad Rajabi begär att hovrätten ska ge honom ett kortare fängelsestraff och att han inte ska utvisas.

Mohammad Rajabi har erkänt mord på Johanna Möllers pappa och mordförsök på hennes mamma. Han har både under polisförhör och i rätten sagt att han gjorde det under stark påverkan av Johanna Möller. Lars Jähresten, Mohammad Rajabis advokat, menar att just utnyttjandet och beroendeställningen borde göra att hans klients fängelsestraff bör förkortas med ett eller två år.

– Han har inte medverkat i någon planering, händelseförloppet har varit förhållandevis snabbt och gärningen har inte heller varit särskilt förslagen. Han var ett drogpåverkat verktyg för Johanna Möller att bli av med sina föräldrar, sa försvarsadvokat Lars Jähresten under måndagens förhandling.

Begär högre skadestånd

Under måndagen var det också målsägandebiträdenas tur att slutplädera, advokat Brage Åhman, som företräder de avlidna makens barn och föräldrar, och advokat Susanna Cleve, som för Möllers mamma och systerns talan.

Samtliga anhöriga tycker att det skadestånd de tilldelats är för lite.

– Både mamman och systern tar dag för dag, ibland bara timme för timme. Utöver det psykiska lidandet som drabbat dem både så är mamman mycket allvarligt skadad, sa målsägarbiträde Susanna Cleve under förhandlingen.

Fortsätter i morgon

I augusti förra året dömdes Johanna Möller mot sitt nekande av Västmanlands tingsrätt till livstids fängelse. Hennes tidigare pojkvän, Mohammad Rajabi, dömdes till 14 års fängelse och utvisning.

Förra veckan inleddes slutpläderingarna med åklagarens syn på de uppmärksammade ”sommarstugemorden” i Arboga. Johanna Möllers försvarsadvokat håller sin slutplädering på tisdag.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

SVT rapporterade · Arbogafallet i hovrätten

09.45
Förhandlingen i hovrätten har nu dragit igång. Vi blev lite försenade på grund av olyckor och storbranden i Stockholms city.
09.46
Det är kammaråklagare Jessica Wenna som kommer att inleda dagen med en sakframställan.
09.47
Johanna Möller sitter och putsar sina glasögon och småpratar med sin försvarsadvokat Amanda Hikes.
09.48
Nu inleder Wenna. Första delen av rättegången kommer att handla om, precis som i tingsrätten, om mordet på Möllers make som hittades död i Hjälmaren i augusti 2015.
09.49
Ingen av Johanna Möllers släktingar verkar vara i rättssalen i dag.
09.50
Wenna visar ett persongalleri med de inblandade personerna.
09.52
Det handlar om Johanna Möller, hennes avlidna make och hennes barn samt deras pojkvänner.
09.52
Två av barnen är fortfarande misstänkta för inblandning i mordet.
- Det pågår fortfarande utredning mot dem, säger Wenna.
09.53
Nu visas en fllygbild över sommarstugan vid Granliden utanför Arboga.
09.54
Bilderna är tagna den 20 september 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arbogafallet

Mer i ämnet