Under torsdagen annordnade regionen presskonferens. Foto: SVT

Region Västmanland förbereder sig för en sannolik kraftig ökning av fall

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen annordnade Region Västmanland en presskonferens, där man konstaterade att en kraftig ökning av fall troligtvis kommer förekomma.

För att hantera detta ska luftvägsspår byggas som ska finnas på särskilda platser i anslutning till sjukhuset i Fagersta, Sala, Västerås och Köping. Exakt hur de kommer se ut kan se olika ut.

– I och med att vi har våra första fall av Covid-19 i det Västmanländska samhället, finns en chans att personer som insjuknar med luftvägssymtom kan ha drabbats av viruset. Därför är dessa åtgärder nödvändiga, säger regionens smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Coronaviruset i Västmanland

I Köping och Västerås är luftvägsspåren redan klara. I Fagersta och Sala förbereder sig regionen för att starta upp, men exakt när är ännu inte bestämt.

Under presskonferansen berättade även regionens smittskyddsläkare Jan Smedjegård, att ytterligare två fall har bekräftats. Den totala mängden diagnostiserade är därför 19, varav två inte går att spåra till utlandet eller tidigare smittade.

För tillfället behandlas en av personerna på sjukhus, men inte på intensiven uppger regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet