Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör ansvarig för regionens antikroppstestning i klippet om bedömningarna som gjordes. Foto: Melker Blomberg/SVT

Rusningen uteblev – intresset för antikroppstesterna i Västmanland har svalnat

Uppdaterad
Publicerad

Regionen satsade brett på antikroppstestningen i tron att det skulle vara ett väldigt stort intresse hos västmanlänningarna för att se om man haft covid-19 eller inte. Förväntan var att tiderna skulle gå åt i en rasande fart men så blev det inte.

Den 5 oktober öppnade möjligheten för allmänheten att boka in ett antikroppstest i Västmanland i regionens regi. Ett uppdämt behov syntes i början som sedan dalade. I Sala gick intresset ned tidigt och efter några veckor skalade man ner tiderna för att inte personal skulle stå sysslolösa.

”Inte fått undanträngningseffekter”

När ansvariga såg att tiderna inte gick åt prioriterade man om snabbt enligt regionens medicinske stabschef Åke Tenerz.

– Vi har tagit in extrapersonal, så det har inte fått undanträngningseffekter eller konkurrerat med andra tester, säger han.

Under oktober, november, december 2020 gjordes totalt cirka 8 000 antikroppstester. I dessa siffror ingår vårdpersonal inom regionen och antalet kan innefatta samma personer som testats flera gånger. Statistik för hur många av alla proven som tagits på eget bevåg av gemene man kan inte regionen meddela när SVT frågar.

13-14 procent positiva tester

I nuläget ligger antal tester som har påvisade antikroppar på 13-14 procent i Västmanland. Det går dock inte att översätta direkt till immunitet. Regionen har gått ut med en uppmaning att det inte behövs ett antikroppstest för dem som tidigare konstaterats covid-19-positiva.

I klippet resonerar medicinske stabschefen Åke Tenerz kring beslutet att satsa på antikroppstesterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet