Coronapandemin har påverkat små och medelstora företag i landet olika, och så även i Västmanland. Foto: Melker Blomberg/SVT & Janerik Henriksson/TT

Så påverkades företagen i Västmanland av corona

Publicerad

I en undersökning gjord av Almi företagspartner som nu presenteras visar det sig att coronapandemin slagit väldigt olika för företagen. Vissa har tappat, medan andra ökat i omsättning.

Coronapandemin har slagit mycket olika mot små och medelstora företag i landet. I en undersökning som genomfördes i juni av Almi företagspartner och Göteborgs universitet har 1 000 små och medelstora företag i Sverige svarat.

Den visar att omsättningen i 48 procent av de tillfrågade företagen inte har påverkats eller till och med ökat under coronakrisen, medan var tionde företag har drabbats av en minskad omsättning på 50 procent eller mer. 37 procent uppger att omsättningen minskat med upp till 50 procent.

Coronaviruset i Västmanland

Läget i Västmanland

– Vi ser en likartad bild också i Västmanland. Många företag har funnit nya former och utvecklat sin verksamhet medan runt var tionde har fått allvarliga problem främst i branscher som restauranger, besöksnäringen och kulturinriktade företag, säger Billy Bergåker, vd för Almi Mälardalen.

Många anpassar sig

– Många företag måste göra en omställning och anpassa sig till ett nytt läge och en ny situation. För att hitta tillbaka till marknaden och kunderna kommer många att behöva utveckla affärsmodellen och hitta nya vägar för att komma tillbaka till lönsamhet och en hållbar tillväxt. I denna situation har Almi en viktig roll att fylla, säger Billy Bergåker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet