Så många ukrainska flyktingar ska fördelas i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart hur ukrainska flyktingar ska fördelas i Sverige. I Västmanland beräknar man få ta emot nästan 1 700 ukrainare på flykt.

– Fördelningen känns jättebra. Men det kommer bli utmanande för en del kommuner och det behöver vi titta närmare på, säger Pernilla Börjesson, länsstyrelsen i Västmanland. 

Migrationsverket har nu meddelat det färdiga förslaget om hur många skyddsökande ukrainare som Västmanland ska ta emot. 1 697 ukrainare ska placeras i länet.

Fördelningen baseras på en uppskattning av hur många boendeplatser som behövs utifrån Migrationsverkets huvudscenario att 76 000 ukrainska flyktingar kommer att söka skydd i Sverige innan halvårsskiftet.

Större kommunerna ska ta störst ansvar

Det är länsstyrelserna och kommunerna i respektive län som nu har i uppdrag att bestämma exakt hur fördelningen kommer se ut.

– Vi kommer bjuda in kommunerna till informations- och dialogmöten under nästa vecka, och utifrån det ska vi bestämma hur det hela kommer se ut, säger Pernilla Börjesson, enhetschef på enheten för social hållbarhet på länsstyrelsen i Västmanland.

För tillfället är 827 flyktingar från Ukraina placerade runt om i länet.

– Huvudsyftet med den här dialogen är att motverka att det blir som flyktingkrisen 2015, där de små kommunerna fick ta ett orimligt stort ansvar, säger Pernilla Börjesson.

Den 29 april ska fördelningen skickas in till Migrationsverket.

Antalet flyktingar som kommunerna beräknas ta emot

Arboga – 74

Fagersta – 65

Hallstahammar – 113

Kungsör – 44

Köping – 154

Norberg – 23

Sala – 144

Skinnskatteberg – 31

Surahammar – 66

Västerås – 983

Siffrorna är preliminära och kommer från Migrationsverkets förslag.

Källa: Länsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.