Nu får ukrainska krigsflyktingar gratis busskort i Västerås. Foto: Daniel Gustafsson/SVT

Nytt beslut: Ukrainska flyktingar får busskort i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Att resa gratis med ukrainska pass på bussarna i Västerås floppade. Nu har Västerås stad beslutat att ukrainska flyktingar i stället ska få busskort i Västerås. I övriga kommuner i länet kan flyktingarna ännu inte resa gratis på bussarna.

Från och med onsdag 13 april reser flyktingar från krigets Ukraina gratis på stadsbussarna i Västerås. Beslut fattades i tekniska nämnden för en månad sedan, men det har dröjt till nu för att få till en praktisk lösning.

Redan för några veckor sedan föreslog Regionen Västmanland att de skulle kunna producera gratis busskort till flyktingarna.

– Det var på vårt initiativ. Vi tycker att det är en ganska bra lösning för att stötta Västerås i sitt beslut att genomföra det här, säger Arne Andersson, förvaltningsdirektör på kollektivtrafikförvaltningen i Region Västmanland.

Inga gratis busskort i andra kommuner

Inga andra västmanländska kommuner, förutom Västerås, erbjuder i nuläget gratis bussresor för ukrainska flyktingar. Men om de tar beslut om saken kan Region Västmanland bistå.

– Vi hittar lösningar där behovet uppstår. Men vi vill helst att det ska ske genom nationell samordning, säger Arne Andersson.

Hämtas på stadshus och skola

Flyktingar kommer att kunna hämta ut busskorten på Ekebyskolan eller i stadshusentrén och de kommer att vara giltiga till 17 september. Den som vill ha busskort kommer att behöva visa upp Ukrainska passhandlingar.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.