• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under tordagseftermiddagen berättade sjukhusdirektör Liselott Sjöqvist om Regionens plan för att klara av sjukhusvården med fler fall av corona som väntas komma. Foto: Melker Blomberg /SVT

Nu ställer sjukhusvården i Västmanland om för att klara fler coronafall – ska kunna erbjuda 60 intensivvårdsplatser

Uppdaterad
Publicerad

Just nu ser man en ökad tillströmning av patienter till sjukhuset i Västerås. Under torsdagen vårdas nio personer på sjukhuset till följd av smitta av covid-19.

Regionen lanserar under torsdagen en beredskapsplan för sjukhusvården där man tar höjd för att kunna erbjuda mellan 100 och 200 vårdplatser och mellan 30 och 60 intensivvårdsplatser. Den lägre siffran baseras på svenska Folkhälsomyndighetens beräkningar och den högre på den norska motsvarighetens beräkningar.

– Vi har inlett arbetet redan och frigjort vårdplatser nu, vi har runt 130 lediga vårdplatser, säger Liselott Sjöqvist bitr sjukvårdsdirektör Region Västmanland.

Vårdpersonal får nya roller

Det innebär att mycket annan vård pausas och personal går in i nya roller för att hantera de patienter som har corona och de som befaras få symptom den närmsta tiden.

– Personalsituationen är det som är lite oroligt just nu med den frånvaro vi har; vissa verksamheter har mellan 20 och 30 procent frånvaro i form av sjukdom, VAB och föräldraledighet, säger Liselott Sjöqvist.

Smittad och osmittad del

Man delar upp vården i den del som hanterar fall av corona och den andra delen som vårdar de andra patienterna. En del i att klara av det ökade vårdtryck som väntas är att hela avdelningar görs om till avdelningar som enbart ska hantera patienter som är sjuka i corona.

All intensivvård i länet med patienter med covid-19 sker i Västerås. I Västerås och Köping erbjuds vård för patienter med covid-19.

• I Västerås och Köping kommer patienter med covid-19 att vårdas.

• I Fagersta och Sala ges initialt enbart eftervård till patienter utan smitta.

• Intensivvård och intermediärvård sker enbart i Västerås.

• Grundprincipen är att dela upp slutenvården i en smittfri och en smittad zon.

Källa: Region Västmanland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet