Skinnskatteberg överkört i stor vindkraftsfråga

Uppdaterad
Publicerad

Två vindkraftparker planeras intill Skinnskattebergs kommungräns. Trots det har kommunen inget att säga till om. ”Som att inte kunna avhysa en stökig granne” säger ortsbon Jan Onning.

Tvärsnytt har tidigare berättat om företaget Scanergys planer på att bygga 34 stycken 210 meter höga vindkraftssnurror vid området Odensvi i Köping. Sedan tidigare har även EON planer på att vid Långholmsberget i Smedjebacken bygga 28 verk.

– 110 decibel från varje vindkraftsnurra kommer att tryckas in i kommunens lugna naturområden, säger Skinnskattebergsbon Jan Onning.

Val 2014 – Tvärsnytt

Oroar kommunalråd

Beträffande storleken och konsekvenserna får han medhåll från ett bekymrat kommunalråd.

– Min personliga uppfattning är att det är viktigt att vi tittar på alternativa energikällor. Vindkraften kan vara ett alternativ om den utbyggnaden sker med förnuft och i mindre skala. De här stora vindkraftparkerna med 30 till 35 stora vindsnurror kommer givetvis att påverka omgivningen på ett väldigt markant sätt, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Lars Andersson.

I båda fallen är det fortfarande mycket processande kvar innan det är aktuellt med någon park. Men både i Smedjebacken och i Köping säger sig kommunerna vara positiva till vindkraft.  Det är även dessa kommuner som beslutar om det blir någon park eller inte, medan Skinnskatteberg endast har möjligt att komma med synpunkter.

– Det är ungefär samma sak som att man bor i ett hyreshus, där det i ena lägenheten spelas hög rockmusik hela natten medan man i den andra bara vill ligga och sova. Det funkar inte! Jag tycker att det borde vara samma sak vid en kommungräns. Ett sånt här projekt är så pass stort att även grannen påverkas, säger Jan Onning.

Vill inte avskaffa veto

Men trots det är inte kommunalrådet Lars Andersson sugen på att avskaffa det kommunala vetot.

– Om man skulle börja tassa på det här kan det säkert få konsekvenser på många andra frågor där grannkommunerna skulle kunna gå in och styra och ställa. Det skulle exempelvis kunna gälla en start av en gruva eller andra viktiga saker. Jag tror att det är viktigt att kommunerna har ett självstyre, säger han.

Inte heller hos den styrande alliansen i riket är det kommunala vetot något som man vill ta bort, utan istället påtalar man vikten av samförstånd. Åsa Coenraads sitter i riksdagen för Moderaterna och är ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet.

– Det är viktigt att ha dialog mellan de som bor i området, de som vill investera och kommunen. Man måste hitta en gemensam samsyn, eftersom kommungränserna inte alltid är överensstämmande med hur verkligheten ser ut, med andra ord hur människor väljer att bo och hur vår infrastruktur ser ut.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Tvärsnytt

Mer i ämnet