Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt Lars Blad som är biträdande smittskyddsläkare så jobbar man med att ta fram en snabbare metod för att kunna provta en hel klass. Foto: SVT / TT

Skolstart med ökad smittspridning – men distansundervisning inte längre ett alternativ

Uppdaterad
Publicerad

Inför skolstarten i Västmanland har smittskyddsläkare och gymnasiechefer haft ett möte om hur man ska förebygga smittspridning och agera vid konstaterade fall.

– Vi jobbar på att ta fram en uppsnabbad metod för att kunna provta en hel klass, säger Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i Västmanland.

I veckan börjar gymnasieskolorna. All undervisningen ska nu ske på plats eftersom möjligheten till distans- och fjärrundervisning har tagits bort.

– Man vill se en större närvaro i skolan, eftersom man har sett att distansundervisning och skolstängningar på grund av covid har medfört en del negativa konsekvenser för barnen, säger Lars Blad.

I våras införde regeringen en tillfällig förordning som gav skolorna möjlighet att övergå till distans- och fjärrundervisning, för att möta det aktuella pandemiläget. Den förordningen har nu tagits bort. Hädanefter får distans- och fjärrundervisning endast ske i undantagsfall och då på rekommendation av Folkhälsomyndigheten.

Inför skolstarten samlades därför länets smittskyddsläkare och gymnasiechefer för att prata ihop sig. Mötena mellan de ansvariga för gymnasieskolorna i länet och smittskyddsenheten kommer framöver att ske veckovis.

– Där diskuterar och ventilerar vi hur situationen ser ut, och ser över om ytterligare åtgärder behövs, säger Lars Blad.

Vad känner lärarna inför att undervisningen ska bedrivas helt på plats?

– Faktum är att de indikationer jag fått är att huvuddelen verkligen skulle vilja träffas och vilja samarbeta inom skolan, men att vi behöver verkligen hålla på de restriktioner vi kan. Vi kommer inte att ha större samlingar varken med personal, elever eller vårdnadshavare, säger Stefan Remne, gymnasiechef i Västerås.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet