Under torsdagsförmiddagen meddelade Västmanlands tingsrätt domen i det uppmärksammade Bäckbymordet. Foto: Pavel Koubek/TT

Två män döms för dödsskjutningen på Bäckby i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Två män döms för mord i den uppmärksammade dödsskjutningen på Bäckby i Västerås förra året. Samtidigt friar tingsrätten två andra män som stod åtalade.

Det var i november 2022 som en 20-årig man sköts till döds i ett bostadsområde på Bäckby i Västerås. Under torsdagsförmiddagen kom domen i det uppmärksammade målet.

En man, i dag 18 år gammal, pekas ut som skytten. Han döms till åtta års fängelse för grovt vapenbrott och mord. På grund av sin ringa ålder, 17 vid brottstillfället, får han så kallad ungdomsrabatt.

Dödsskjutningen på Bäckby i Västerås

En annan man, i dag 19 år gammal, döms till 16 års fängelse för mord.

Tingsrätten friar två av de åtalade männen som släpptes på fri fot efter att tingsrättsförhandlingarna avslutades i september.

Bråk föregick mordet

Det framkommer i domen att den mördade 20-åringen var i konflikt med flera personer på Bäckby i Västerås. Dagen innan mordet ska ett bråk ha uppstått, där en person blev knivhuggen. Efter händelsen var 20-åringen orolig och ville inte gå ut, enligt vittnen.

Men på mordkvällen gick han ändå ut för att möta en tjejkompis. Vid café 57 på Puddelugnsgatan stod en grupp maskerade personer, som konfronterade 20-åringen och sköt honom på nära håll.

Tingsrätten menar att två av männen ska dömas för mord, trots att bara en döms för att ha avlossat skotten. Detta för att de planerade och utförde mordet tillsammans.

Två av rättens ledamöter var skiljaktiga, och ville döma de två friade männen för mord eller medhjälp till mord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dödsskjutningen på Bäckby sammanfattad på 60 sekunder. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Bäckby i Västerås

Mer i ämnet