Mikael Sars, vaccinsamordnare i Region Västmanland, oroar sig över att en stor del av västmanlänningarna inte har tagit dos 3. Foto: Ludvig Vesterström

Färre vaccinerar sig efter slopade restriktioner i Västmanland: ”Väldigt olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Två veckor efter att restriktionerna släppts har allt färre vaccindoser mot covid-19 getts i Västmanland.

– Det är väldigt olyckligt att så stor del av befolkningen ännu ej kommit för att ta sin dos 3, säger Mikael Sars, vaccinsamordnare på Region Västmanland.

Vaccinsamordnaren Mikael Sars var orolig att vaccinationsviljan skulle sjunka när restriktionerna togs bort den 9 februari och så har det också blivit. Under vecka 2 och 3 gavs drygt 13 000 doser per vecka. Under vecka 7 gavs det bara drygt 4 700 doser.

– Det är cirka 60 000 människor i Västmanland som fått dos 2 men ännu ej kommit för dos 3, säger Mikael Sars.

Smittspridningen försätter 

Enligt vaccinsamordnaren är smittspridningen fortsatt hög, men eftersom väldigt få provtar sig så registreras inte de flesta fallen. Utan restriktioner tror Mikael Sars att det är lätt att glömma bort att vaccinskyddet har ett utgångsdatum. 

– Skyddet av vaccin mot infektion med Omikron avklingar efter tre månader och försvinner nästan helt efter fem till sex månader. Förstärker man med en påfyllnadsdos (dos 3) så får man ett skydd på ca 50% mot infektion under 10 veckor, säger han.

Den fjärde dosen

Denna vecka började den fjärde dosen att ges i Västmanland. Vaccination av de födda 1942 eller tidigare har redan påbörjats. De över 80 som ännu inte fått vaccinet kommer att kontaktas inom kort.

– Alla som har hemtjänst, hemsjukvård eller bor på SÄBO erbjuds också dos 4 nu. Processen har kommit igång men det tar någon vecka innan man hunnit vaccinera dessa, säger Mikael Sars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet