Socialdemokraterna får majoritet i flera nämnder och Partiet för Norbergs Framtid får igenom sakpolitik i budgeten för 2023. Foto: Audrey Erath/SVT

Oväntade vändningen: S och PNF ska samverka i Norberg

Uppdaterad
Publicerad

En samverkan mellan Socialdemokraterna och Partiet för Norbergs Framtid (PNF) har inte varit ett givet förhandsalternativ, men nu ser det ut att bli så. I en insändare i Fagersta Posten går partierna ut med att de ingår en valtekniskt samverkan som ger S majoritet i flera nämnder och PNF inflytande sakpolitiskt i budgeten för nästa år.

Ett majoritetsstyre i Norberg har visat sig svårt att få till – dörrar har stängts för flera möjliga samarbeten. När Socialdemokraterna till slut gick ut med att partiet ämnar styra i minoritet, vilket i praktiken skulle innebära en ”hoppande majoritet”, tog PNF kontakt för att föreslå en samverkan. Det efter ett misslyckat försök att ena samtliga oppositionspartier.

– Vi måste ha en politisk stabilitet, det är skandalöst att inga andra partier kan tänka sig att hjäpas åt med det, säger Putte Dahlström, ordförande för PNF.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Fått igenom sakfrågor i budget

Samverkan innebär fortfarande att Socialdemokraterna skulle styra i minoritet.

– Men de upplåter sina platser i nämnderna till oss vilket ger oss majoritet i alla utom en. I gengälld har de fått igenom sakfrågor i budgeten för 2023 som varit viktiga för dem, säger Johanna Odö (S), kommunalråd.

Budgetförslaget är i grunden framarbetad av S och Vänsterpartiet sedan tidigare.

Lista med nio punkter

Exakt vad det handlar om för sakfrågor vill PNF inte gå ut med än, men det rör sig om skola, äldreomsorg och kommunens klimat- och miljöarbete.

– Vi har fått igenom våra krav, en lista med nio punkter. Det är inga kontroversiella frågor, men det är saker som S inte hade med lika tydligt i sitt valprogram, säger Putte Dahlström (PNF).

Gäller bara för 2023

Samverkan sträcker sig bara till och med 2023. Vad som händer sen beror på vilket gehör PNF upplever att det fått i sina frågor. 

– Vi vill inte binda upp oss på fyra år, utan nu kommer vi ha regelbundna träffar med Socialdemokraterna för att stämma av att det går framåt, säger Putte Dahlström.

Men platserna i nämnderna får ni ju inte tillbaka om samverkan inte fortsätter?

– Så är det, men med bara två mandat hade vi ändå inte fått platser i nämnderna om vi stått själva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet