Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Män som dömts för bland annat penningtvätt och vapenbrott dök upp efterhand upp i styrelsen för företaget bakom Västerås största lustgaskonto. Se historien om företagets uppgång och fall. Foto: SVT

Västerås största lustgaskonto togs över av kriminella

Publicerad

När lustgastrenden drog in över Västerås 2021 trädde ett redan etablerat företag in på marknaden.

Från att ha kört hem snacks och godis styrde man snabbt om till att även sälja lustgas – och blev därigenom först och störst i området.

Men snart skulle kriminellt belastade personer börja dyka upp i företagets styrelse.

Inledningsvis såg allt med företaget rätt ut, och man hade tusentals följare på sociala medier. Men strax efter att företaget ombildats till aktiebolag tillsattes en rad nya styrelsemedlemmar – personer som hade förekommit i flera brottsutredningar och dömts för bland annat narkotikabrott och vapenbrott.

En person som satt i styrelsen hade förskingrat pengar när han arbetade som fritidsledare för unga.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

Inga löner betalades ut

Samtidigt som företaget på sociala medier visade hur de levererade varor nästan varje kväll, hade de inga anställda och gjorde inga löneutbetalningar, enligt uppgifter från Skatteverket och Bolagsverket.

Företaget sköttes allt sämre, och under hösten 2022 såldes kontot, för att sedan försvinna helt. Även företaget såldes.

Kontona är anonyma

De flesta lustgaskonton är anonyma och går inte att koppla till ett företag. Men genom att följa brottsutredningar i Västmanland har SVT kunnat se att lustgasen förekommer i kriminella kretsar.

Ett exempel är en utredning där sex män misshandlade och kidnappade en annan ung man i centrala Västerås och på Pettersberg. Gärningsmännen sålde lustgas och narkotika, och var även påverkade av lustgas under misshandeln. De dömdes bland annat för människorov och grov misshandel.

I klippet får du berättelsen om Västerås största lustgaskonto.

Fakta

Lustgas – lagligt eller inte?

I dagsläget är det varken förbjudet att köpa eller sälja lustgas. Och det finns ingen åldersgräns, eller tillståndskrav för återförsäljarna.

Men kritiska röster har höjts från bland annat Läkemedelsverket, och polisen har gått ut med varningar efter att lustgasen i allt större utsträckning börjat användas som partydrog bland unga.

Antalet frågor till Giftinformationscentralen rörande lustgas ökade kraftigt under 2022.

I juli 2022 tillsatte regeringen en utredning som bland annat ska ge förslag på hur försäljningen ska kunna regleras, med särskilt fokus på att skydda unga från riskerna. Den ska redovisas senast den 31 oktober 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lustgas – knarklangarnas täckmantel

Mer i ämnet