Enligt prognosen över coronavirusets framfart i Västmanland är länet nu på väg mot sen topp. Foto: Mikael Fritzon/TT

Ytterligare sju döda i covid-19 i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Den 15 april rapporterades ytterligare sju personer avlidna i covid-19 i Västmanland. Det är de högsta siffran på avlidna, under en dag, som regionen uppmätt sedan statistiken kring coronaläget offentliggjordes.

Folkhälsomyndighetens prognos säger att corona-epidemin kommer att ha ett förlopp som är ungefär fyra månader långt då antalet smittade och avlidna först stiger i två månader för att sedan börja falla nedåt i två månader.

– Utifrån den förväntade utvecklingen i det epidemiska förloppet bedömer vi att vår ”peak” bör ligga någon gång i mitten av maj, säger regionens smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Coronaviruset i Västmanland

Eftersom Västmanland ligger drygt 2,5 vecka efter Stockholm, som nu försiktigt börjar ana en minskning av antalet fall, har Västmanland en bit kvar.

– Vad gäller antal personer som vårdas på sjukhus har vi en bit kvar till de antalet vi har lagt in i kalkylerna, säger Jan Smedjegård.

Drygt 40 personer vårdas på sjukhus för covid-19 och det finns fler vårdplatser att erbjuda. Antalet bekräftade fall har också ökat den senaste tiden och den 16 april ligger antalet på 428.

– Nu ökar antalet fall men det kan också bero på att vi testar fler inom vård och omsorg.  En fjärdedel till en tredjedel av proverna vi tar tas på vårdpersonal. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet