SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein säger efter partiledardebatten i Agenda att Alliansen nu pressas från två håll. Foto: TT

Margit Silberstein: Alliansen pressad från två håll

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven avstod från att skälla ut alliansparterna för att de hux flux sagt upp decemberöverenskommelsen. Istället sträckte han ut sin berömda samarbetshand framförallt till Jan Björklund. Löfvens samarbetsinviter kan komma att splittra Alliansen och läget har skapat press på de borgerliga kvartetten från två håll, skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein.

Björklunds utspel tidigare på söndagen, där han öppnar för samarbete med S om MP och V inte är vid förhandlingsbordet, gör att miljöpartisterna kan känna sig lugna över att bli kvar i regeringen – Löfven lär inte regeringsombilda efter att folkpartiledaren krävt det.

Men det är fortfarande oklart vad som ska hända på sikt efter att decemberöverenskommelsen är död och begraven. Stefan Löfven lär få igenom budgeten utan att de befriade allianspartierna sätter käppar i hjulet.

Vad som händer längre fram under mandatperioden är oklart, vilket Jonas Sjöstedt är medveten om. Han talade om för Stefan Löfven och tv-tittarna att om regeringen börjar samarbeta så att politiken blir borgerlig, istället för att välja Vänsterpartiet, betyder det en skattesänkarpolitik som går ut över dem som har det sämst.

Jimmie Åkesson från sin kant provocerade allianspartierna och undrade vad de skulle göra nu när de inte är bakbundna av decemberöverenskommelsen. Vågar ni inte löpa linan ut?

M-ledaren temperamentsfull

Anna Kinberg Batra tog för sig i debatten på ett annat sätt än gjort tidigare. Hon var bestämd och visade temperament.

Framförallt verkar hon vilja ta täten i flyktingpolitiken, där hon anklagade regeringen för att stå tomhänt. Detsamma gjorde debutanten Ebba Busch Thor, som också klarade sig bra i debatten.

Men den som radade upp en lista med åtgärder som skulle minska trycket på flyktingmottagningen var Anna Kinberg Batra. Under debatten bestämde sig alla partier utom Sverigedemokraterna för att ha ett möte om flyktingpolitiken.

Inviterna verkar allvarliga

Stefan Löfvens verkar mena allvar med sina inviter till Alliansen om samarbete. Lyckas han få till det kan ett nytt politiskt landskap uppstå med samarbete över blockgränsen, men också att Alliansen blir mer splittrad än den är i dag.

Då har Löfven slagit två flugor i en smäll.

Men samtidigt kan pressen bli stor på de borgerliga partierna att agera nu när de inte har decemberoket över sig. Och Alliansens chans att vinna ett val är just att den är en allians.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatt oktober 2015

Mer i ämnet