Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka, känner en stor bedrövelse över mordet på 12-åriga flickan. Foto: TT

Polis i Norsborg: ”Flera tänker flytta härifrån”

Uppdaterad
Publicerad

Förra helgen sköts en oskyldig 12-årig flicka till döds i Norsborg. Martin Lazar, kommunpolis i Botkyrka, vittnar om ett allt mer spänt läge mellan de kriminella gängen – och flera närboende han pratat med vill nu flytta ifrån Norsborg på grund av otryggheten.

– Alla jag pratar med är berörda av vad som har hänt. Jag träffar många människor som är uppgivna och det här är inte hållbart. Många tycker att det här var droppen och jag pratar med flera som tänker flytta härifrån, de tycker inte att det är säkert bo i Norsborg, säger Martin Lazar till SVT Nyheter.

Vad säger du till de som tänker flytta ifrån Norsborg?

– Jag försöker uppmana och säga att man får inte ge upp. Vi myndigheter gör verkligen allt för att skapa en sådan trygg miljö som möjligt för våra medborgare. Det här gör vi tillsammans för man kan inte bara förlita sig på att vi ska göra hela arbetet, för även medborgarna har ett ansvar för utvecklingen.

– Den här platsen är väldigt välbesökt och jag har varit här flera gången både i tjänst och privat. Jag är säker på att det finns personer som vet vad som har hänt, och jag tycker att alla ska ta sitt ansvar och berätta för polisen så att vi kan fånga in gärningspersonerna. Det är jätteviktigt att alla bidrar och berättar vad de vet.

Spänt läge

Lazar berättar också om ett allt mer spänt läge under coronapandemin. Enligt honom beror det på att tillgången på narkotika bromsat upp i kombination med att polisen lagt mer resurser mot de kriminella gängen.

– De kriminella gängen har lite för många konflikter just nu i samhället. Dels har de interna konflikter med varandra och så externa konflikter med andra gäng. Sedan är deras största fiende myndigheterna som samverkar för att få tag i dem. Detta gör att det är väldigt trångt på gatorna för kriminella, säger han.

Öka förståelse

Martin Lazar menar att dödsskjutningen av den 12-åriga flickan är ett misslyckande för hela samhället. Nu efterfrågar han att någonting görs för att stoppa den negativa utvecklingen.

– Vi behöver bättre verktyg så att vi sätter dit gärningspersonerna och få mer resurser så att vi kan jobba trygghetsskapande på gatorna. Sedan behöver vi öka förståelsen för myndigheterna i samhället och bygga relationer mellan våra medborgare. De behöver känna tillit tills oss, och där behöver vi lägga resurser och energin på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

12-årig flicka ihjälskjuten i Botkyrka

Mer i ämnet