Medborgarna har fått säga sitt om vad de tycker polisen ska jobba med. Foto: TT Fredrik Sandberg

Nära 6 000 poliser har lämnat yrket

Uppdaterad
Publicerad

Många poliser har lämnat yrket, visar en färsk undersökning. Av de nära 19 600 utbildade poliser som fanns i Sverige 2015 finns bara drygt 70 procent kvar.

Nästan tre av tio utbildade poliser arbetar inte längre kvar i yrket, visar en undersökning som SCB gjort för tidningen Du & jobbet. Även inom andra bristyrken som lärare, socionomer och sjuksköterskor har många bytt bana.

Av de nära 19 600 utbildade poliser som fanns i Sverige 2015 fanns bara drygt 70 procent i yrket, vilket innebär att nästan 5 900 poliser arbetar med något annat.

”Kan rekryteras tillbaka”

– Det här visar att det finns en stor grupp som kan rekryteras tillbaka. Men då måste både lönen och arbetsmiljön bli bättre, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz till Du & jobbet.

Undersökningen visar även att nästan 40 000 utbildade lärare har lämnat yrket. Situationen är värst för yrkeslärare, där bara 61 procent jobbar kvar. För sjuksköterskor är siffran knappt 80 procent, och för socionomer bara 56,4.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poliskrisen

Mer i ämnet