Henrik Ölvebo, kommunalråd i Gällivare, kandiderar till posten som språkrör i Miljöpartiet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kommunalråd från Gällivare kan bli Miljöpartiets nya språkrör

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Ölvebo, kommunalråd i Gällivare, tackar på måndagen ja till en nominering till språkrör i Miljöpartiet, rapporterar DN.

– Jag är med i matchen, säger han till DN.

Ölvebo, som är vice ordförande i kommunstyrelsen i Gällivare, är en av flera män med ambitionen att ta över efter Per Bolund, som meddelade sin avgång i juni.

Miljöpartiets andra språkrör, Märta Stenevi, har sagt att hon vill vara kvar, men det ska röstas om båda posterna på partiets kongress i höst.

Bland de andra kandidaterna för Bolunds post finns Daniel Helldén, som tidigare varit trafikborgarråd i Stockholm, den energipolitiska talespersonen Linus Lakso, och Martin Marmgren, som är polis i Stockholmsområdet och tidigare gjort inhopp som MP-representant i justiteutskottet.

Två ledare eller en

Sedan Per Bolund meddelade sin avgång har diskussionen om huruvida Miljöpartiet ska fortsätta ha två språkrör eller gå över till att ha en partiledare kommit upp på tapeten. Själv tycker Henrik Ölvebo att det är en komplex fråga.

– Strikt utifrån en egoistisk synvinkel skulle jag tycka det vore skönt om vi vore två, men för partiets bästa tror jag att vi behöver ett tydligt språkrör eller partiledare, säger han till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.