Foto: TT

Allt fler länder rekommenderar munskydd

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler länder rekommenderar nu sina medborgare att använda munskydd när de går ut. Folkhälsomyndigheten säger att de känner till de nya studierna som kommit.

– Munskydden kan faktiskt hjälpa mot droppsmitta, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

Flera länder ändrar nu sina rekommendationer kring munskydd. I Frankrike rekommenderar myndigheterna att alla ska använda munskydd. I italienska Lombardiet, den hårdast coronadrabbade regionen i landet, har en regional lag instiftats som kräver att medborgare bär munskydd när de vistas utomhus, skriver the Guardian.

USA:s smittskyddsmyndighet CDC rekommendera nu att alla amerikaner som måste röra sig bland folk ska använda hemmatillverkade munskydd.

Coronaviruset – Teckenspråk

Syftet är att inte sprida smitta till andra om man själv inte har hunnit upptäcka att man är smittad.

”Kunskapsläget förändras snabbt”

Svenska Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att munskydd inte haft någon avsevärd effekt, men kunskapsläget förändras snabbt.

– Nu finns det ny data på att munskydden faktiskt kan hjälpa mot droppsmitta. Vi får ny kunskap hela tiden, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i SVT:s Agenda.

Folkhälsomyndigheten har inte ändrat sina rekommendationer angående munskydd. De skriver följande på sin sajt:

”Munskydd behövs inte i vanliga situationer ute i samhället, då är det bättre att hålla avstånd till andra människor och att vara noga med att tvätta händerna.”

Krisinformation.se

Direktrapportering om coronapandemin SVT Nyheter

Här hittar du det totala antalet bekräftade fall

Nuläget Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet