Vår reporter Magnus Högberg berättar Foto: SVT

Experternas fem tips för att lyckas på jobbet – i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler jobb sker nu hemifrån för de som kan göra det, under coronakrisen. Men att hålla fokus kan vara en utmaning. Här följer därför experternas tips på hur du jobbar i hemmet.

1. STRUKTURERA DAGEN

– Det gäller för alla att man måste ha en tydlig rutin och disciplin, säger Johanna Lundeberg, som arbetar som frilansande journalist.

Coronaviruset – Teckenspråk

– Försök ha digitala arbetsmöten i början av dagen och sedan sätta sig en kvart och tydligt staka upp vad man vill göra, säger psykologiforskaren vid Göteborgs Universitet, Leif Denti.

2. GLÖM INTE SOCIALA INTERAKTIONER

– Vi människor är sociala varelser och det är viktigt att behålla en social gemenskap när vi isolerar oss. För lång isolering mår ingen människa bra av, säger Leif Denti.

– Ibland kontaktar jag frilanskollegor via videochatt så kan man fika och bara snacka en stund, säger Johanna Lundeberg .

3. HA EN TYDLIG ARBETSPLATS

Både Johanna Lundeberg och Leif Denti tycker det är viktigt av att ha en speciell jobbplats i hemmet.

– Det är väldigt lätt att jobb och fritid flyter ihop hemma. Att jobba i soffan brukar inte fungera, utan se till att ha en utvald plats där du arbetar, säger Johanna Lundeberg.

4. TA PAUSER

– Man får vara noga med att aktivera sig, så att man inte isoleras för mycket. Att lämna bostaden en stund är verkligen en bra idé, säger Leif Denti.

Vissa av Johanna Lundebergs kollegor ser till att ”gå till arbetet” på morgonen genom att lämna bostaden, gå en promenad och sedan gå tillbaka till hemmet, som nu är ens arbetsplats.

5. TÄNK PÅ ERGONOMIN

– Oftast är inte hemmet den bästa arbetsmiljön. Då är det bra att se till att man får med sig hem bra utrustning att jobba med och att man rör på sig då och då, säger Johanna Lundeberg.

Se senaste nytt om coronaviruset här

Antalet bekräftade fall i Sverige hittar du här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet