Vakt med munskydd i lyxaffären Gucci Foto: ANSA/EPA/TT

Lyxmärken tillverkar ansiktsmasker

Uppdaterad
Publicerad

De stora lyxmärkena byter spår. De senaste veckorna har världens ledande modemärken börjat ställa om till munskyddstillverkning för sjukvården.

Så fort materialet blir godkänt av rätt instanser ska lyxmärkena Balenciaga och Yves Saint Laurents verkstäder i Frankrike börja tillverka munskydd för vården i landet, står det i ett pressmeddelande moderbolaget Kering skickade ut i söndags.

Kering, som beskriver sig som en ”global lyxartikelgrupp” skriver att även Gucci kommer bidra med skyddande ansiktsmasker till den italienska vården – över en miljon stycken.

Coronaviruset – Teckenspråk

Efter att Kering gick ut med sitt pressmeddelande i söndags har även Prada valt att följa efter. De ska leverera över 100 000 masker till den 6 april, skriver The Guardian.

Även billiga märken

Lyxguppen LVMH som äger Dior, Fendi, Louis Vuitton och Givenchy ska bidra med 40 miljoner skydd kommande veckor, gick gruppen ut med förra veckan.

Även de billigare märkena ställer om. Spanska Zara och Mango har gått ut med att de kommer donera en stor mängd munskydd till spansk sjukvård och även H&M har sagt sig vara redo att ställa om i produktionen för att bidra med sjukvårdsutrustning.

Se senaste nytt om coronaviruset här

Antalet bekräftade fall i Sverige hittar du här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet