Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Socialminister Lena Hallengren Foto: Regeringskansliet

”Regeringen avser att ge en särskild utredare i uppdrag att se över tolktjänstfrågan”

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av januari genomfördes ett seminarium om framtidens tolktjänst som Sveriges Dövas Riksförbund, Sveriges Dövas Ungdomsförbund, Förbundet för Sveriges Dövblinda och Riksförbundet för döva, hörselskadadebarn och barn med språkstörning hade bjudit in till.

Lena Hallengren är Socialminister och ansvarig för tolktjänsten för döva, personer med dövblindhet och hörselskadade personer i Sverige. Nyhetstecken har nu ställt frågor om hur regeringen jobbar med frågan till Hallengren via e-post.

NT: Hur går det med utredningen om framtidens tolktjänst?

– Riksdagen har ställt sig bakom det som socialutskottet har anfört om en ny utredning om tolktjänst och tillkännagett detta för regeringen. Enligt utskottet bör regeringen tillsätta en ny utredning om tolktjänst för personer med funktionsnedsättning och språkstörning (bet. 2018/19:SoU12), skriver Socialminister Lena Hallengren.

NT: Vad har ni för plan för tolktjänsten i Sverige?

– En fungerande tolktjänst är viktig för att ge goda kommunikationsförutsättningar för döva personer, personer med dövblindhet och hörselskadade personer så att de ska kunna ges jämlika levnadsvillkor och full delaktighet i samhället. Regeringen avser därför att ge en särskild utredare i uppdrag att se över tolktjänstfrågan, skriver Socialminister Lena Hallengren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet