”Vi ser väldigt många otrygga människor, rädda människor och folk som gråter”, säger Lasse Reuterberg, verksamhetschef hos det sociala företaget Blåeld som fått skära ned på verksamheten de senaste åren. Foto: SVT/Arkivbild/Bertil Ericson, TT

Oklart om insatser för långtidsarbetslösa efter valet: ”Vi ser folk som gråter”

Uppdaterad
Publicerad

Många arbetslösa som deltog i den kritiserade åtgärden Fas 3 har inte kommit ur sin arbetslöshet trots regeringens satsningar. Samtidigt är det oklart vad ett regeringsskifte skulle betyda. Kritiker menar att samhället sviker sina mest utsatta.

När dåvarande oppositionsledaren Stefan Löfven (S) chattade med SVT:s publik 2014 fick han frågan från signaturen ”Jobbsugen” om Fas 3 skulle skrotas eller finnas kvar i någon annan form.

Löfven svarade: ”Ja, Fas 3 kommer att avskaffas. Människor ska ha riktiga jobb eller utbildning i stället.”

Krisen för sociala företag

Fyra år senare har Fas 3 avskaffats – men en stor del av deltagarna har varken fått riktiga jobb eller utbildning. Regeringens nya extratjänster har till exempel inte fångat upp mer än en del av de tidigare Fas 3-deltagarna – och i stor utsträckning gått till personer med relativt hög utbildning, enligt Sveriges Radio.

Drabbat sociala företag

Utfasningen av Fas 3 har samtidigt skapat stora problem för en kategori av företag som ger jobb åt människor långt från arbetsmarknaden – de så kallade sociala företagen. Där menar många att den nuvarande regeringen kastade ut barnet med badvattnet när de avskaffade Fas 3 utan ett färdigt svar på vad som skulle hända med deltagarna.

– Det här är en grupp som har svårt att få ett reguljärt  arbete. De sållas bort på grund av ålderdiskriminering och andra skäl. Och nånstans måste dom vara, säger Lasse Reuterberg, verksamhetschef hos det sociala företaget Blåeld som fått skära ned på verksamheten de senaste åren.

– Det är klart vi inte ska ge upp om folk, men det är precis det man gör nu. Vi ser väldigt många otrygga människor, rädda människor och folk som gråter.

Ointressant grupp

Trots alla frågetecken tror Lasse Reuterberg inte att frågan om de som står längst från arbetsmarknaden kommer att få någon plats på den politiska dagordningen inför höstens val.

– I valsammanhang är det en rätt ointressant grupp.

Varför tror du det är så?

– Man vinner inga röster på att jobba med de svaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen för sociala företag

Mer i ämnet