Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regionpolischefen i Stockholm om dödsskjutningarna i Aktuellt.

Polischefen om skjutningarna: ”Det är rena avrättningar”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer sitter frihetsberövade efter skjutningen i Södertälje i helgen. Det senaste i raden av grova våldsdåd som drabbat staden och landet. Mats Löfving, polischef i region Stockholm, uttrycker oro över de misstänktas ålder.

– De är väldigt väldigt unga, säger han i Aktuellt.

De fyra gripna är alla i tonåren, något som polischef Mats Löfving sammankopplar med en ökad tillväxt av unga gängkriminella.

– Det som oroar mig är tillväxten. Varför väljer en så ung människa att bli mördare? Det är en nyckelfråga, säger Mats Löfving.

Enligt regionspolischefen är de kriminella nätverken ”väldigt offensiva” i sin rekrytering.

Femtio ihjälskjuta hittills i år. Stockholm toppar statistiken. Varför lyckas ni inte stävja den här otroligt grova brottsligheten?

– I Stockholm, Göteborg och Malmö är det ganska konstant. Det är inte bra, men det är konstant. Den stora ökningen finns i spridningen – ute i mellanstora städer.

Men hur allvarligt är det?

– Antalet skjutningar blir färre. Antalet skadade blir färre. Men antalet dödsskjutningar ökar. Det är extremt allvarligt, avslutar han.

Hör mer från polischefen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet