Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet menar att rikspolischefen har ansvar för att polisers arbetsmiljö ska bli bättre. Foto: Pernille Tofte och TT

Polisförbundet riktar kritik mot rikspolischefen

Uppdaterad
Publicerad

Efter nattens händelser i Västerås kritiseras polisers anställningsvillkor och arbetsmiljö.

– Arbetsgivaren har ett stort ansvar och måste bli bättre på att skydda sin personal. Ytterst är det rikspolischefens ansvar att tillse detta, säger Lena Nitz, förbundsordförande för Polisförbundet.

Under natten till lördag blev en polismans hem attackerat i Västerås. Polisförbundets ordförande Lena Nitz menar att hotbilden mot poliser blir allt svårare.

– Vi kan se att våldet delvis har ändrat karaktär, det har blivit grövre och mer hänsynslöst, säger Nitz.

Skott mot polisvilla Västerås

Enligt Polisförbundet beror den ökade hotbilden och den tuffa arbetsmiljön delvis på att det är polisbrist i landet. Och den som bär ansvar för hur lön och anställningsvillkor ser ut faller enligt Lena Nitz på rikspolischefen.

– Det som hänt i Västerås är oerhört allvarligt och inte bara ett angrepp mot polisen och dess familj utan även mot rättssamhället och demokratin. Jag skulle vilja säga att det är ett av regeringen och rikspolischefens viktigaste uppdrag, att göra allt man kan för att lösa den här problematiken.

”Lönerna måste höjas”

– Vi behöver bli fler för att kunna bemöta den kriminalitet som finns idag och utföra vårt uppdrag. Den enskilt viktigaste orsaken för att få bukt på detta är att höja lönerna och förbättra anställningsvillkoren.

Polisförbundet har drivit frågor kring att straffen ska stärkas för brott mot poliser, samt att polisens rätt till kränkningsersättning ska bli tydligare.

– Polisförbundets skyddsombud jobbar mycket aktivt med de här frågorna, både proaktivt för att driva på ansvarsgivarna för att ta sitt ansvar, men också i lägen som idag då familjen i Västerås tas om hand. Vi jobbar också kontinuerligt med personlig skyddsutrustning, men ytterst är det rikspolisens ansvar att tillse detta, säger Nitz.

Våldet fortsätter öka

Att en polis angrips i sin privata sfär är något som sker i större utsträckning. Tidigare i år exploderade en bilbomb som placerats i en polismans bil utanför dennes hus.

– Hur den här förändringen ser ut har vi inga exakta siffror på. Men man upplever att det är vanligt med hot i stil med ”jag vet var du bor, jag ska leta upp dig” och tendensen är då att man nu skrider till verket med den typen av hot, säger Nitz.

Polisförbundet publicerade även i juni en rapport där siffror visade på att sju av tio poliser upplever att utsattheten för hot och våld har ökat de senaste två åren.

LÄS MER: Rikspolischefen och justitieministern reagerar starkt på attentatet i Västerås

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skott mot polisvilla Västerås

Mer i ämnet