Karin Hübinette, Mats Knutson, Cecilia Gralde och Filip Struwe är några av de namn som kommer att lotsa publiken genom Almedalsveckan. Foto: SVT

Politisk fest väntar i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Det blir politisk fest här i SVT när politikerveckan i Almedalen drar igång. Du kan följa våra sändningar på såväl TV som dator, telefon och surfplatta.

Det drar ihop sig till politisk fest i Almedalen, och i år är möjligheterna större än någonsin att vara med och följa vad som sker här på SVT med början den 30/6.

Bred satsning på olika plattformar

Tanken är att du som tittare ska kunna följa vad som händer i Almedalen hela tiden via den plattform du väljer. På TV-sidan sänder SVT Gomorron som vanligt i SVT1 medan de mest spännande seminarierna liksom partiledarnas tal och presskonferenser kommer att sändas i SVT2.

– Nytt för i år är att vi också har en webbsändning från 09.30 – 16.40 där man ska kunna följa hela den politiska fest som Almedalen är. Det är faktiskt ett världsunikt evenemang med en väldigt speciell blandning av folk och på webben kommer det att finnas tiominutersintervjuer med spännande personer, berättar Eva Landahl, chef för Samhälle, SVT i Stockholm.

– På webben kommer också att finnas inslag om spännande ämnen som vi vill tränga in i, och då kommer vi att ha fler gäster.

Debatt och satir varje dag

Under Almedalen kommer Debatt att sända alla veckans dagar i SVT2. På helgerna blir det uteslutande satir en halvtimme per dag, och på vardagarna ordinarie debatt plus 30 minuter satir.

Flera kända profiler kommer att ledsaga publiken genom Almedalsveckan. Anders Holmberg och Marianne Rundström håller i Gomorron, och på plats finns inte mindre än fem vassa politiska reportrar, bland dem Mats Knutson och Margit Silberstein. Karin Hübinette är tillbaka igen och kommer ha en speciell roll berättar Eva Landahl.

– Karins roll är att titta åt det håll där andra inte tittar. Hon blir lite av en fri spelare som rör sig fritt runt i Almedalen med möjlighet att sända direkt när hon vill på webben.

En ytterligare nyhet är den så kallade partigrillen, där varje parti granskas av tre olika särintressen, i praktiken lobbyorganisationer, som kommer att få fyra minuter var för att pumpa partiets företrädare.

Valfebern stiger

Enligt Eva Landahl märks det redan att det är val till riksdagen nästa år.

– Det finns en sorts valfeber redan nu hos partierna redan nu och partiledarna laddar ganska mycket inför Almedalen i år. Det finns också en förväntan på att det ska komma nyheter, framförallt från Moderaternas och Socialdemokraternas ekonomisk-politiska seminarier.

En ytterligare faktor som gör årets Almedalsvecka viktig är det annalkande valet till Europaparlamentet som hålls redan i maj nästa år.

Det är förstås ingen svår gissning att ekonomin och jobben kommer att stå i fokus under veckan, men sedan brukar det också komma upp andra frågor som är mer oväntade.

– Det brukar ju bli en del spektakel också och det händer alltid något man inte har räknat med, som när Gudrun Schyman brände pengar, eller som när Littorinaffären exploderade under Almedalsveckan 2010.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2013

Mer i ämnet