Foto: SVT/ Privat

Professorns ilska mot coronavården av äldre: ”Är diskriminering”

Publicerad

Virusspridningen har fått fäste på svenska äldreboenden. Ändå avråds läkare från att träffa sjuka patienter.

– Det är olaglig diskriminering, säger Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet.

I 35 år har Yngve Gustafson arbetat som läkare inom äldrevården. Han prioriterade att möta sina patienter.

Men nu hör han om Socialstyrelsens nya riktlinjer från 7 april, som går ut på att läkare inom äldrevården ska undvika att besöka sina patienter och att i stället göra fler bedömningar över telefon.

Coronapandemin

Covidsjuke Jan Andersson, 81, i Sigtuna utanför Stockholm har inte fått träffa en läkare på över tre veckor. Läkaren från företaget Familjeläkarna har inlett palliativ vård, alltså vård i livets slutskede, utan att träffa 81-åringen, vilket sonen Thomas Andersson ifrågasätter. 

Enligt sonen har pappan dessutom inte ens fått en chans att få sjukhusvård, trots att det finns platser.

– Det där låter som en väldigt summarisk undersökning som inte kan ligga till grund för palliativ vård, säger Yngve Gustafson om den livsavgörande bedömningen som gjorts på distans i fallet med Jan Andersson.

Många anhöriga oroliga

Professorn ifrågasätter den vård som äldre får under pandemin.

– Det är olaglig diskriminering för att människor på äldreboende nekas adekvat sjukvård. Man måste göra en individuell bedömning i varje fall. Många på äldreboenden har flera år kvar att leva, säger han.

Senaste veckorna har han fått många mejl från oroliga anhöriga som anser att närstående i äldrevården inte ges en chans till vård. Yngve Gustafson menar att äldre sjuka inte får dropp eller syrgas. Många är i behov av näringsdropp, anser han.

– Men i många kommuner får man inte ens dropp om man bor på ett äldreboende och man skickar inte äldre till sjukhus. I praktiken dör äldre i onödan, säger han.

”Låg bemanning”

Varför är det så?

– Oftast har man inte tillräcklig bemanning. Visserligen finns anställda sjuksköterskor, men bemanningen är ganska låg. Det är också ett begränsat antal personer som kan sätta dropp. Ofta behövs dropp även på natten och nattetid är bemanningen för låg för att kunna övervaka droppen, säger Yngve Gustafson.

SVT har sökt läkaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet