Den inhemska prostitutionen sker på vanliga sociala medier som Instagram, Snapchat och Kik samt i dejtingappar som Tinder. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT och Claudio Bresciani/TT

Prostituerade ingen homogen grupp: ”Lika enkelt att beställa hem en kvinna som en pizza”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor, män, transpersoner och flyktingar. Det har aldrig varit så enkelt att köpa – och sälja – sex som efter de sociala mediernas intåg. Och de gamla fördomarna om prostituerade som en homogen grupp har aldrig varit mer fel.

– Nu är det nästan lika enkelt att beställa hem en kvinna som att beställa hem en pizza, säger Josephine Appelqvist på organisationen Talita.

Malin Andersson, socialsekreterare på Ungdomsjouren Framtid Stockholm, ingår i polisgruppen som jobbar mot prostitution och möter dagligen både personer i prostitution och sexköpare. Enligt henne kan prostitution, grovt sett, delas upp i två kategorier:

  • Den organiserade brottsligheten som kommer från utlandet, kännetecknas av hallickar och människohandel och omsätter stora pengar.
  • Den inhemska prostitutionen där kontakten oftast sker på olika sociala medier eller sajter som är utformade för att etablera kontakt mellan prostituerade och sexköpare.
Svenskarna och sexet

”Som att beställa hem en pizza”

Den inhemska prostitutionen sker på vanliga sociala medier som Instagram, Snapchat och Kik samt i dejtingappar som Tinder.

– Det finns de som erbjuder sexköp, och framför allt de som får frågan, på princip alla appar, säger Malin Andersson.

Den bilden bekräftas av Josephine Appelqvist, medgrundare till organisationen Talita som hjälper kvinnor som fastnat i prostitution.

– Det har förenklats avsevärt. Det finns många män som drar sig för att ge sig ut på gator där man vet att prostitution förekommer för att söka upp en kvinna eftersom man vet att det alltid finns en risk att man blir sedd. Med internet minimeras den risken avsevärt. Nu är det nästan lika enkelt att beställa hem en kvinna som att beställa hem en pizza, säger Josephine Appelqvist.

”Steget är mycket mindre i dag”

Så vem är det som säljer sex? Enligt experterna finns det inget entydigt svar på den frågan. Det enda som är säkert är att den gamla fördomen om att det handlar om utslagna kvinnor på Malmskillnadsgatan i Stockholm inte stämmer. Prostitutionen har till stor del flyttat ut på nätet och det kan handla om såväl ”vanliga” svenska tjejer som säljer sex på sociala medier, flyktingpojkar och hbtq-personer. I sitt jobb har Malin Andersson bland annat träffat på transpersoner, en grupp som ofta är utsatt även i andra sammanhang, som säljer sex.

– Men jag träffar framförallt på kvinnor och flickor som säljer till män. När jag träffar på pojkar eller män så säljer de sex till män. Jag har inte träffat på pojkar och män eller flickor och kvinnor som säljer till kvinnor. Män står för efterfrågan. Att sälja sex har inget med din sexualitet att göra. Jag har till exempel träffat heterosexuella killar som säljer sex till män, säger hon och tillägger:

– Prostitution finns överallt men den är inte synlig för vem som helst. Och vem som helst kan vara en sexköpare. Därför är det viktigaste att jobba mot efterfrågan, att män väljer att gå över gränsen.

Josephine Appelqvist och Anna Sander är grundare av organisationen Talita som hjälper kvinnor som fastnat i prostitution.

Lena Gunnarsson, fil. dr i genusvetenskap på Örebro universitet och Lunds universitet, står i startgroparna att lansera ett nytt forskningsprojekt kring så kallad sugardejting. Det är ett relativt nytt fenomen som handlar om framför allt äldre män som betalar för ”sällskap” av unga tjejer och killar. Ofta är det barn under 18 år som blir utsatta.

– Det jag kan säga utifrån tidigare forskning är att sexuella tjänster mot ersättning blivit mer normaliserat och att steget för en person att hamna i prostitution är mycket mindre i den nuvarande digitala kontexten än den varit tidigare. Det handlar inte om att gå och ställa sig på gatan utan det kan vara att du har en sexuellt laddad kontakt på nätet med en man och så erbjuder han dig plötsligt 3 000 kronor för en sexuell tjänst. De ”enkelt intjänade” pengarna kan då vara svåra att motstå, säger hon.

Lena Gunnarsson hänvisar till den danska organisationen Reden Ung som jobbar med prostitution bland unga.

– Enligt dem är det hälften kvinnor och hälften män som är sugarbabys. Männen är oftast homo- eller bisexuella. Enligt Reden Ung använder många flyktingkvinnor sugardejtingsajter medan flyktingpojkar säljer sex på gatan.

Självskadebeteende och pengar

Det finns dock några saker som personer i prostitution ofta har gemensamt.

– Kvinnor i prostitution är inte en homogen grupp. Däremot ser vi vissa tydliga gemensamma nämnare nämligen att majoriteten av kvinnorna blivit utsatta för sexuella övergrepp redan tidigt i livet. Många kommer också från fattiga förhållanden och hamnar i prostitution för att överleva, säger Anna Sander, medgrundare till Talita.

Malin Andersson håller med:

– Särskilt när det kommer till de unga personerna som jag träffar. Alla har inte de här erfarenheterna men många. De får ju också den här erfarenheten när de säljer sex, säger Malin Andersson.

Självskadebeteende är en annan sak som många personer i prostitution vittnar om.

– Det är något speciellt med prostitution, man tror att man bara ska sälja några gånger men sedan är det någonting som gör att man fortsätter trots att man kanske inte behöver pengarna just då, säger Malin Andersson och fortsätter:

– Det är ju någon form av självskadebeteende. Man vet att man inte mår bra av det och att det kommer göra livet sämre, ändå fortsätter man. Man kan också ha ett självskadebeteende sedan tidigare och välja att sälja sex eftersom det här är skador som ingen annan kan se. För ingen kan se utanpå en att man säljer sex.

Hur stor roll spelar pengar in?

– Enkla pengar kan vara en orsak. Man kan tjäna väldigt mycket pengar på kort tid så det kan ses som en utväg. Sedan handlar mycket om att få bekräftelse, att någon ser en. Man kan också dras in i det av någon annan, en pojkvän eller en kompis som visar hur man gör, säger Malin Andersson och fortsätter:

– En människa som blir sedd och får alla sina behov tillfredsställda säljer inte sex. Det finns alltid någon bakomliggande orsak.

Läs mer om SVT Nyheters satsning Svenskarna och sexet här.

Sexköpslagen

  • Sedan 1999 har det varit förbjudet att köpa sexuella tjänster i Sverige, straffet för att göra det är antingen böter eller fängelse i upp till ett år. Det är dock inte kriminaliserat att sälja sex.
  • Lagen, (6 kap 11 § brottsbalken), är känd under det informella namnet Sexköpslagen.
  • Sverige var det första land som införde en lag som kriminaliserade köparna utan att kriminalisera säljarna, och flera länder, exempelvis Norge och Kanada, har infört liknande lagar.
  • Enligt en statlig utvärdering från 2010 har lagen lett till att gatuprostitutionen i Sverige halverades 1999-2008. Samtidigt ökade dock prostitutionen via internet.
  • Samtidigt finns en debatt om lagen varit framgångsrik eller inte och flera människorättsorganisationer, exempelvis Amnesty International och Human Rights Watch, arbetar i stället för att avkriminalisera sexköp. Bland annat menar man att en kriminalisering leder till att prostitutionen flyttar till otrygga miljöer där sexarbetarnas säkerhet äventyras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskarna och sexet

Mer i ämnet