Sameby ändrar sig om Viscariagruvan

Uppdaterad
Publicerad

Samebyn Laveas säger nej till gruvbolaget Avalon minerals planer på att återöppna koppargruvan Viscaria i Kiruna. Samebyn överklagar beslutet om en tredje bearbetningskoncession till regeringen.

För några år sedan började australiensiska Avalon minerals intressera sig för fyndigheten och fram tills nu har det inte varit någon debatt kring den tänkta etableringen. Fram tills nu alltså.

– Samebyn har ändrat inställning. Vi har sett att det här projektet växer mer och mer. Därför försöker vi nu med att överklaga till regeringen. Sedan hör det ihop med att Avalon köpte Rakkukrifyndigheten av Kiruna iron och avser att transportera malmen hit, förädla och ha verken här vid Viscaria, säger Niila Inga, ordförande i Laevas sameby.

Viscariagruvan

Rakkuri är en obruten fyndighet någon mil väster om Kiruna  och det är däremot ett omstritt projekt som samebyar, stugägare, Svenska turistföreningen, Kiruna kommun och till och med Gruvtolvan har motsatt sig.

Men vid Avalon Minerals anser man att allt är i ett tidigt skede. Och även när det gäller Viscariaprojektet återstår mycket undersökningsarbete.

– Vi vet ännu inte hur stor gruvan i Viscaria kommer att bli ännu. Vi tittar faktiskt på möjligheten att öppna en mindre gruva, säger Malcolm Norris, vd vid Avalon minerals till Sveriges radio Norrbotten.

Kiruna kommun är bara en av många remissinstanser, men där har man en tydlig uppfattning.

– Det område som nu är aktuellt är detaljplanelagt för gruva och då är det svårt för kommunen att säga att det är olämpligt, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).

Den som har det slutliga avgörandet i och med den nya överklagan är regeringen. Niila Inga ser inga utsikter att kunna komma fram till en kompromiss med gruvbolaget.

– Om man öppnar en gruva så är det här markerna förstörda, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Viscariagruvan

Mer i ämnet