Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samiska politikern Marita Stinnerbom (C) tror på mer aktivism i framtiden. På bilden bärs svenska Greta Thunberg bort vid Fosen-demonstrationen i Oslo. Foto: Javad Parsa och SVT

Domstolar och aktivister gynnar samefrågorna mer än politiker

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte politiska processer som främjar samiska frågor.

Det är när samer gått till domstol eller varit aktivister som förändring har kommit till, visar flera kända fall på senare tid.

– Man måste gå till domstol för att få igenom något, säger Aslak Allas, ordförande i Talma sameby i säsongens första ”15 minuter från Sápmi”. 

De senaste åren har flera mål avgjorts i Högsta domstolen i Sverige och Norge, där samers rättigheter stått mot statens. Domarna har i flera fall varit till samernas fördel. Trots det händer i stort sett ingenting.  

Vindkraftverken på norska Fosen är det senaste exemplet. De snurrar fortfarande ett och ett halvt år efter domen, som slog fast att de var olagliga. 

Demonstranter sätter press

Men efter de stora demonstrationerna utanför Stortinget i Oslo tvingas politikerna nu ta tag i saken. 

– Det är svårt att förklara varför det är så här. Antagligen beror det på bristen på kunskap om samerna i majoritetssamhällena, säger norsk-samiska juristen Ande Somby i programmet. 

Talma sameby har stämt staten tre gånger och vunnit två av dem. Samebyn har valt juridiken framför politiken för att man får tydliga svar när man går via domstol. 

– Staten vill ta hänsyn till alla här i norr, och då ger man inte samerna några rättigheter, säger ordföranden Aslak Allas. 

”Mer aktivism i framtiden”

Marita Stinnerbom (C), samisk politiker i Vilhelmina, tror att vi får se mer av aktivister i framtiden, även i Sverige. 

– Det behövs nog lite aktivism för att synliggöra att staterna begår mänsklighetsbrott, säger hon i programmet.

Under demonstrationerna i Oslo fick demonstranterna även understöd av svenska Greta Thunberg.

– Jag tror Greta Thunberg talade med den svenska framtidsrösten och att Sverige har ganska mycket civilisatorisk kraft och potential. Jag förväntar mig att det sprids nu, säger juristen Ande Somby. 

Se ”15 minuter från Sápmi” på lördag i SVT2 klockan 16.05 eller på SVT Play. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.