Frågan om samebyarnas hantering är inte skriven i sten, säger Håkan Jonsson, som hoppas få till stånd ett yttrande i tid. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi

Håkan Jonsson hoppas få till ett yttrande om samebyar i tid

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan skickades Sametinget förslaget om samebyarnas organisering på återremiss. Tjänstemännen fick i uppdrag att begära förlängd svarstid. Samtidigt hoppas styrelseordföranden Håkan Jonsson fortfarande få till ett yttrande i tid 

– Förhoppningsvis vid ett extra plenum i augusti, säger han till SVT Sápmi. 

Planen var att Sametinget, vid sitt plenum i Arvidsjaur, skulle ta beslut om styrelsens förslag, där den stora förändringen är att även icke renägande samer ska kunna bli medlemmar i en sameby. De skulle därmed få samma möjlighet att jaga och fiska i samebyarnas område norr om odlingsgränsen. 

Skogssamer bytte sida 

Men en majoritet av ledamöterna ansåg inte att förslaget var tillräckligt processat. Beslutet om återremiss klubbades genom att Skogsamerna, som sitter i Sametingets styrelse, bytte sida och röstade emot sitt eget förslag

Håkan Jonsson, Jakt- & fiskesamerna, hoppas fortfarande på att Sametinget ska hinna lämna sitt yttrande till regeringen senast 31 augusti. 

”Inte huggen i sten” 

– Den 20–21 juni har vi styrelsemöte och kommer att diskutera frågan. Innan dess ska vi konsultera övriga partier. Hanteringen av samebyfrågan är inte huggen i sten, säger han. 

Går inte detta vägen, behöver Sametinget ytterligare tid för att svara. Förutom tjänstemännens formella ansökan, kommer Håkan Jonsson att framföra önskemålet i den återkommande myndighetsdialogen med regeringen. 

Inväntar ett initiativ 

På landsbygds- och infrastrukturdepartementet inväntar man ett initiativ från Sametinget. 

”Regeringskansliet har inte fått in någon begäran om förlängd tid för redovisningen av uppdraget och utgår därför ifrån att uppdraget kommer att redovisas i tid,” skrev man i ett mejl till SVT Sápmi i måndags. 

Kan komma i otakt

Sametingets förslag till ny organisering av samebyarna är tänkt att ingå i arbetet med en ny rennäringslag. Om Sametinget inte levererar sin del, samtidigt som den så kallade Renmarkskommtténs delbetänkande inkommer den 31 augusti, så kommer man i otakt. 

– Det skulle försätta oss i en besvärlig sits, säger Håkan Jonsson.

SVT Sápmi söker Renmarkskommitténs ordförande Eric M Runesson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.