Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viola Ukkola, ungdomsrepresentant Finland, Arven Lind, Lapplands Gymnasium Kiruna och Sara-Elvira Kuhmunen, ordförande Sáminuorra. Foto: SVT

”Hela världen har fokus på oss just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Den arktiska parlamentarikerkonferensen har arrangerats i Kiruna.

Där möttes ungdomar från olika områden.

– Hela världen har fokus på oss just nu, säger Sara-Elvira Kuhmunen, ordförande Sáminuorra.

Under veckan har den arktiska parlamentarikerkonferensen, som äger rum vartannat år i ett arktiskt land, arrangerats i Kiruna.

Konferensen är ett forum för politisk dialog mellan parlamentariker i den arktiska regionen och ämnen som klimat, hållbar gruvdrift, försvaret och forskning var en del av innehållet.

– Vi har pratat mycket om gruvan och den kan vara grön, men vi har kommit fram till att det inte finns något som kan kallas för en grön gruva – den kommer alltid att förstöra naturen, säger Sara-Elvira Kuhmunen, ordförande Sáminuorra.

”Berättade om renskötseln”

I torsdags höll Lapplands gymnasium i Kiruna ett panelsamtal.

– För mig har det varit viktigt att berätta om renskötselns perspektiv, om stress och om det är möjligt att fortsätta med rennäringen när det är både gruvdrift och annan markanvändning på gång, säger Viola Ukkola, ungdomsrepresentant Finland.

– Jag tyckte frågorna om gruvan var extremt viktiga, samt att när vi kom in lite på hur det här hur vi ska få upp mer folk, och särskilt få in mer kvinnor hit, det tyckte jag var väldigt intressant och något som är värt att diskutera, säger Arven Lind från Lapplands Gymnasium.

”Hela världen har fokus på oss”

Trots att ungdomarna kommer från olika håll så var de eniga i mycket i diskussionerna.

– Jag skulle inte säga att vi har varit oense utan snarare motsatsen att vi har tyckt ganska mycket samma på alla frågor. Det tycker jag är väldigt bra för det visar ju att vi kan ju samarbeta mycket här mellan alla länderna, säger Arven Lind.

Sara-Elvira Kuhmunen tycker det är viktigt att ungdomar i Arktis diskuterar de här ämnena.

– Med tanke på den gröna omställningen, grön energi och försvaret är det som att hela världen har fokus på oss just nu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.