Mittuniversitetet utökar satsningen på samisk utbildning. Foto: SVT

Mittuniversitetet utökar satsningen på samisk utbildning

Publicerad

Mittuniversitetet fortsätter satsa på samisk utbildning.

I sommar börjar man med sin första sydsamiska kurs och man ska också göra flera nyanställningar.

– Det är mycket glädjande, säger prorektorn Anna Olofsson.

Förra sommaren stod det klart att Mittuniversitetet i Östersund ska starta en utbildning i sydsamiska.

Nu meddelar universitetet att den första kursen kommer att hållas till sommaren.

– Till sommaren genomför vi vår första sommarkurs i sydsamiska, säger Anna Olofsson, prorektor vid Mittuniversitetet, i ett pressmeddelande.

Samtidigt investerar universitetet i fyra nya tjänster med koppling till samisk utbildning och forskning. Det rör sig om två forskartjänster, en central handläggare för samiska frågor samt en adjunkt i sydsamiska.

Man har också tecknat ett nytt treårigt samverkansavtal med stiftelsen Gaaltije.

– Det är mycket glädjande att vi kan ta ytterligare steg i riktning mot att stärka vår verksamhet på det här sättet, säger Olofsson.

Rektorn nöjd med satsningen

Anders Fällström, rektor vid Mittuniversitetet, är glad över satsningarna som görs.

– Som enda svenska universitetet i sydsamiskt område tecknade vi en avsiktsförklaring för två år sedan som innebär att vi, genom vår forskning och utbildning, ska vara en del av eller samarbeta med det samiska samhället, säger han och fortsätter:

– Sedan dess har vi investerat åtta miljoner kronor i syfte att stimulera och uppmuntra till ytterligare forskning, utbildning och samverkan kopplad till det samiska samhället samt inrättat nya tjänster, säger Fällström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.