Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska Samernas Riksförbunds ordförande Matti Blind Berg kommenterar den nya rapporten som visar att samebyarna är i underläge i avtalen. Foto: Heiko Junge, NTB, TT/SVT

Ny rapport: Samebyarna i underläge i avtalen

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport visar att samebyarna är i stort underläge gentemot exploatörer när det gäller avtal.

Svenska Samernas Riksförbund är inte förvånade över resultatet.

– När vi får ett avtalsförslag ställs vi ofta mot väggen, underteckna avtalet eller bli överkörda, säger ordföranden Matti Blind Berg.

För första gången någonsin har forskare fått tillgång till samebyarnas avtal med exploatörer.

Efter att ha analyserat dem släppte Stockholm Environment Institute (SEI) en rapport som visar att samebyar är i tydligt underläge i avtalen.

– Det är ju att avtalen som samebyarna skriver med exploatörer ger ett visst mån av skydd för renen, renskötseln och renens välmående, men att vi ser ett stort antal risker som överväger de fördelar som samebyarna nu får, säger forskaren Rasmus Kløcker Larsen.

SSR inte överraskade

Totalt har fem samebyar och 15 avtal varit grunden för forskningen som har pågått i över tre år.

Svenska Samernas Riksförbund (SSR) som har varit samarbetspartner till projektet är föga förvånade över resultatet.

– Det var väl ingen överraskning, det vet vi ju om att exploatören är många gånger stora multinationella eller jättestora svenska statliga företag som skriver avtal och de har ju alla resurser i världen att formulera avtal som passar deras syften, så det var väl ingen skräll direkt, säger förbundsordförande Matti Blind Berg.

”Underteckna eller bli överkörd”

I forskningen har man tittat på vindkraft, turism, biltestverksamhet, vattenkraft, mineralbrytning och utomhussportverksamheter. De sämsta avtalen skrivs med vindkraftsföretagen.

– Vi lyfter vindkraften som en bransch där vi ser att många företag går in och förväntar sig att samebyarna ska skriva under så kallade munkavelsklausuler, som handlar om att man inte får överklaga till myndigheter och domstolar och även sekretessklausuler där man inte får berätta om sina avtal publikt, säger Kløcker Larsen.

– När vi får ett avtalsförslag i handen då ställs vi ofta mot väggen, underteckna avtalet eller bli överkörda. Det är ju bara grader av överkörning som skiljer, säger Blind Berg.

Forskningen kring avtalen fortsätter i ett nytt 4- årigt projekt som påbörjas i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.