Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett nytt utbrott av björkmätarlarvet har drabbat Abisko nationalpark. Enligt forskaren Keith Larson är det naturliga förändringar i ekosystemet Foto: SVT

Nytt utbrott av björkmätarlarver i Abisko

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett utbrott av björkmätarlarver har uppstått i Abisko nationalpark. De angripna träden är kala och bruna. Inte särskilt vackert, men ändå inget att oroa sig för, säger forskaren Keith Larson. 

– Det är inte nödvändigtvis ett problem för ekosystemet. Det är naturliga cykler, säger han till SVT Sápmi. 

De kommer med kusligt exakta mellanrum, utbrotten av björkmätarlarver. Senaste stora var i Björkliden 2011–2012.  

Inte isolerat fenomen

Den gången var västra sidan av Björkliden värst drabbad. Nu har larverna flyttat sig i sydostlig riktning, mot Kiruna. Det är inte ett isolerat fenomen, säger Keith Larson. 

– Det första stora utbrottet av björkmätarlarver registrerades 1816. Vi vet inte hur omfattande det var eftersom det rapporterades av privatpersoner., säger Larson.

Så här såg det ut vid det stora utbrottet av björkmätarlarver 2012. Då drabbades ett område av bruna, kala björkar från Björkliden och längs med E10 in i Norge Foto: SVT

Leder till mera liv i skogen

Även om larverna skadar björkar, som ofta i slutänden dör, så behöver de återkommande utbrotten av björkmätarlarver inte vara ett stort problem, säger Keith Larson. 

– Det är naturliga cykler. När larverna äter löven på björkarna, leder det omedelbart till mera liv i skogen. Vissa växtarter tycker om skugga, andra inte.  

”Ingen anledning till oro”

Därför behöver man i nuläget inte känna oro för den angripna skogen, säger Keith Larson. 

– Det här är förändringscykler som pågått i tusentals år. Det är normala förändringar i ekosystemet. Djur och växter är anpassade till det, så jag tror inte vi behöver bli oroliga. 

Ihop med varmare klimat

Å andra sidan: Om det snabbt varmare klimatet leder till mer frekventa utbrott, så finns det anledning för forskarna att hålla ögonen på det. 

– Det skulle kunna bli problem, men i nuläget är det svårt att säga vilka de problemen blir, säger Keith Larson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.