Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Littfest drar igång på torsdag, Patricia Fjellgren som åter igen är med i arbetet för den tre dagar långa litteraturfestivalen i Umeå ger sina tips om vad man inte bör missa. Foto: SVT

Patricia Fjellgrens tips inför Littfest: ”Missa inte soarén”

Uppdaterad
Publicerad

Patricia Fjellgren är återigen engagerad när Littfest sparkar igång. 2023 års litterära soáre är helt skapad av konstnärer från Sápmi, temat är Čuovga (Ljuset) och syftet är att belysa aktivistisk kamp i norr.

– Självklart är den stora finalen med soaré viktig, tipsar Patricia Fjellgren som verkar som konstnärlig ledare.

Ur programmet som sträcker sig från torsdag eftermiddag till lördag kväll finns samtal som känns igen från bokmässan, som till exempel Lisa Röstlund som talar om skogen. Hon diskuterar skogens roll med Jörgen Stenberg och PO Tidholm.

Patricia Fjellgren lyfter även fram flera programpunkter som kan intressera den samiska publiken.

Klimatkrisen

– Urfolk frihet och genialitet, det får ni inte missa, säger hon.

Detta är en programpunkt i samarbete med kanadensiska ambassaden och Tjállegohte. I panelen sitter Leanne Betasamosake Simpson, Jalvi Niillas Holmberg och Lea Simma.

Start på torsdag

Den som är på plats redan under torsdagen kan lyssna på ”Om fjällen, vädret och allt det som ännu inte gått förlorat”. Här handlar det om klimatet och Agenda 2030 och påverkan på renbetet. Det är författaren Mats Söderlund och Hanna Berheim Brundin för Naturskyddsföreningen som samtalar.

Förutom samiska och urfolkspanelerna bjuder Littfest i år på ”Röster från Ukraina” och en rad andra paneler med internationell status.

Programmet går även att följa på distans på festivalens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet