– Vårt parti riskerar att ramla ur riksdagen, säger Mats Persson (L), riksdagsledamot. Foto: TT/Fredrik Sandberg

Mats Persson (L): ”Riskerar att åka ur riksdagen”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna riskerar att åka ur riksdagen i nästa val om partiet släpper fram Stefan Löfven (S) som statsminister. Det säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson till SVT Nyheter.
– Jag ser risker för det, säger han.

Under en presskonferens på onsdagen meddelade Jan Björklund (L) att han kan tänka sig att släppa fram och ingå i ett budgetsamarbete med en socialdemokratisk regering, om Socialdemokraterna är beredda att göra vad Jan Björklund kallar för en ”rejäl högersväng”.

Liberalernas riksdagsledamot från Lund, Mats Persson, vill inte att partiet släpper fram en S-ledd regering. Han menar att en sådan manöver skulle riskera att få ”förödande konsekvenser” för Liberalerna.

– Jag tror att vårt parti riskerar att åka ur riksdagen. Vi är ett utsatt parti med lågt väljarstöd och med låg fallhöjd till riksdagsspärren, säger han till SVT Nyheter.

Krav från Skåne

I mitten av november ställde flera ledande L-politiker från Skåne krav på att Liberalernas riksdagsgrupp och Jan Björklund skulle säga tydligt nej till Stefan Löfven som statsminister.

Ett styrelsemöte hos Liberalerna i Skåne resulterade i en skrivelse till partirådet, med krav på att partiet inte ska stötta en socialdemokratisk regering.

”Handlar inte om honom”

Mats Persson tycker inte att det är konstigt att det finns olika uppfattningar inom partiet.

– Nu ska vi ha en öppen debatt inom partiet och sen kommer med största sannolikhet ett partiråd att få döma av den här situationen, säger han.

Hur påverkar den här processen förtroendet för Jan Björklund?

– Jag har fullt förtroende för Jan Björklund. Detta handlar inte om honom, det handlar om vilken väg vi ska ta, säger Mats Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet