Dr Hagai Levine från Israel ger tips vad killar ska tänka på om de är rädd om sina spermier. Foto: TT

Spermieantalet bland män i västvärlden har minskat dramatiskt

Uppdaterad
Publicerad

Det har skett en dramatisk minskning av spermier – i både kvalité och kvantitet. Det visar en av de största studierna som gjorts på ämnet.

Och det är framför allt graden av minskningen som är oroväckande, menar den israeliska forskaren Hagai Levine.

– Det är chockartade siffror, säger han till SVT Nyheter.

I ett sommaridylliskt Lidingö i Stockholm pågår en konferens med en sak på agendan. Spermier.

En av föresläsarna är den israeliska forskaren Hagai Levine, han är i Stockholm för att berätta om sitt senaste fynd.

– Det är chockartade siffror, vi fann en kraftig nedgång på över 50 procent av både spermiekoncentrationen och antalet under de senaste 40 åren. Och kurvan är ännu tvärare de senaste 20 åren så vi kan konstatera att vi har ett problem, säger Hagai Levine till SVT Nyheter.

Hagai Levine vid Hebrew University i Jerusalem, har lett forskningen som tittat på spermieantal och spermiekoncentration under de senaste 40 åren. Foto: Gilda Hamidi-Nia, SVT

Att spermieantalet bland män har minskat är inget nytt i sig, utan det är graden av minskningen som är oroväckande menar den israeliska forskaren.

Vet inte varför spermierna minskar

Hagai Levines fynd baseras på en genomgång av hundratals tidigare studier om spermier bland män i västvärlden.

– Det här signalerar något om vår omgivning, vi vet sedan tidigare att lågt spermieantal säger mycket om både hälsa och dödlighet, säger Hagai Levine.

Orsaken till minskningen är dock oklar. Man vet inte varför spermierna minskar. Dessutom finns det väldigt lite forskning från andra delar av världen.

– De här fynden är väldigt viktiga, däremot vet vi inte om det beror på levnadsvanor, miljögifter eller annat. Är det miljögifter borde andra djur vara drabbade och det är bland annat det vi diskuterar på detta symposium, säger Lars Björndahl, överläkare på Karolinskas sexualmedicinska mottagning, Anova.

Lars Björndahl, överläkare vid Karolinskas Universitetssjukhus, är en av dem som arrangerat spermiekonferensen på Lidingö. Foto: Gilda Hamidi-Nia, SVT

Ett hot mot mänskligheten

Hagai Levine ser minskningen nästan som ett hot mot mänskligheten. Men alla forskare och experter är inte lika alarmistiska som han och ser det inte som en domedagsprofetia. För samtidigt har inte fertiliteten tagit skada av detta. 

– Det handlar inte om att vi inte kommer att ha sperma, utan att det är något i vårt moderna samhälle som påverkar vår hälsa för vår genetik har inte förändrats, säger Levine.

Masspopulation är enligt Levine det största globala hotet, men han menar att det kan vända lika hastigt om sådana här hälsoförändringar inte tas på allvar.

– Vi har en betydande skyldighet att säkerställa mänskligheten. Helt plötsligt kanske vi är för få människor på jorden – det är inte helt orimligt. Därför är det viktigt att vi forskar mer på det här, säger Levine.

Fakta

Dr Hagai Levine från Israel ger tips vad killar ska tänka på om de är rädda om sina spermier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.