Polisen lägger ärenden på hög – Löfven: ”Duger inte, helt enkelt”

Publicerad

I går stod det klart att de män som misstänktes för en gruppvåldtäkt i Fittja går fria. Nu kommenterar Stefan Löfven händelsen och han vill se en bättre polis.
– Det ska finnas fler poliser och en bättre utredningskompetens.

Statsministern besökte Aktuellt och fick bland annat frågor om det uppmärksammade fallet där fem män friades för en misstänkt våldtäkt i ett trapphus i Fittja.

I domen kritiserades polisen för att ha gjort en undermålig utredning. Bland annat tog det tio månader innan polisen undersökte den korrekta brottsplatsen. En av de bakomliggande orsakerna handlade om resursbrist. Något som Stefan Löfven kommenterar.

”Blir väldigt illa berörd”

När det handlar om Fittjafallet sade polisen i går att de inte hade resurser att utreda ordentligt. Vad tänker du om det?

– Att det inte duger, helt enkelt. Jag blir, som alla andra, väldigt illa berörd över de här berättelserna om vad kvinnor får stå ut med och vi ska aldrig låta oss nöjas med att utredningar läggs på hög.

Nu kommer regeringen att skjuta till resurser för att utöka antalet poliser och höja utredningskompetensen.

– Polisen har i uppgift att också prioritera de här brotten. Det är inga brott som det ska tas lättare på.

Har förtroende för polisledningen

Du säger att ni sagt till polisen att de ska prioritera de här brotten. Känner du just nu att ni har förtroende för polisledningen. Och hur ser det ut?

Ja,förtroende för polisledningen har vi. Man har förtroende till dess att man säger något annat. Men vi vill ju också så klart att man ska visa en förbättring. Och det är fler anmälningar som leder till åtal, så i den meningen gör man framsteg. Men vi behöver göra mer, det är ingen tvekan om detta. Vi måste som samhälle tillsammans stå upp för kvinnor och visa att de har lagen och samhället på sin sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruppvåldtäkt i Fittja

Mer i ämnet