Trappuppgången där den misstänkta våldtäkten skedde/kriminalkommisarie Andreas Franke. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll/SVT

Polisen svarar på kritiken: ”Har inte läst domen”

Uppdaterad
Publicerad

Svidande kritik har riktats mot polisens utredningsarbete av den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja. Trots den enorma mediala uppmärksamhet som dagens friande dom har fått så känner inte kriminalkommisarie Andreas Franke till kritiken. – Jag har inte hunnit läsa domen, säger han.

Bland dem som riktat svidande kritik mot polisen finns bland andra kriminologer, experter och tingsrätten. Trots all uppmärksamhet den friande domen i det misstänkte gruppvåldtäktsfallet i Fittja fått så känner inte polisen till kritiken.

I punkt efter punkt kritiseras polisens arbete även i domen som friar de fem männen som tidigare häktades för grov gruppvåldtäkt.

”Inte hunnit läsa”

– Jag har tyvärr inte hunnit läsa domen än så jag kan inte kommentera de punkterna punkt för punkt, säger Andreas Franke, kriminalkommisarie i Södertörn som varit chef för den polisgrupp som utrett fallet och bestämt om resurserna. 

Han säger vidare att när polisen hunnit läsa domen så ska han sätta sig ”tillsammans med åklagare som varit ansvarig undersökningsledare och gå igenom domen i lugn och ro och titta på vad kritiken riktar in sig på”.

När SVT Nyheter berättar för Andreas Franke att en del av kritiken handlar om att man inte undersökt rätt brottsplats säger han att polisen fått fel uppgifter under förundersökningens gång.

Fick felaktiga uppgifter

– Vi fick en brottsplats utpekad initialt och den jobbar vi med. Och när uppgifter i utredningen börjar göra gällande att det kanske var ett felaktigt utpekande – mänsklig faktor som hade tagit fel på en port – så gjorde vi ett omtag och gjorde en ny teknisk undersökning på det som sen då var brottsplatsen.

Håller du med om att det här är en dålig polisutredning?

– Nej, det kan jag inte göra men jag ska givetvis titta på domen och vi ska ta åt oss om det finns befogad kritik i domen. Vi ska gå igenom den och se vad kritiken ligger i och se vad vi kan förändra och göra bättre, säger Franke och tillägger att han och polisen ”tror på den här kvinnan”.

Varför har det blivit så här då?

– Jag kan inte svara på det förrän vi har tittat på domen och vi har sett vad de skjuter in sig på för kritik.

”Det finns alltid en resursbrist”

Men beskriv vad problemet var då?

– Nej, alltså jag känner ju som sagt var inte till vad exakt man kritiserar i domen.

Finns det en resursbrist då?

– Det finns alltid en resursbrist. I den bästa av världar hade man haft outtömliga resurser men det har vi inte och då får vi göra så gott det går med de resurser vi har under den tid vi har resursbrist.

Vad saknas?

– Personal. Fler händer att gräva med.

Vems fel är det då?

– Det ska inte jag uttala mig om det vet jag inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.