Skådespelare George Clooney och artisten Elton John har båda kritiserat de nya lagarna som införs av sultan Hassanal Bolkiah i Brunei. Foto: TT /VALERIE MACON /KAREN BLEIER

Amnesty och RFSL: Sverige bör driva frågan på högsta politiska nivå

Uppdaterad
Publicerad

Både regeringar, människorättsorganisationer och internationella stjärnor har reagerat på de nya lagar som beskrivs som inhumana och grymma.

Länder som Storbritannien, Australien och Nya Zeeland har reagerat och uppmanat Brunei att ändra sitt beslut och Förenta nationerna, FN, har i ett pressmeddelande kallat lagarna grymma och omänskliga och att de allvarligt bryter mot internationell mänsklig rätt.

I ett pressmeddelande fördömer FN införandet av lagarna.

”Sverige bör driva frågan”

Bland de människorättsorganisationer som SVT Nyheter varit i kontakt med är reaktionerna kraftiga.

– Det är fruktansvärt! Det är grymma och omänskliga straff – som även kan tillämpas mot minderåriga – och flera av de rubricerade brotten är inte ens att betrakta som brott och Amnesty kräver att Brunei omedelbart stoppar planerna på de här medeltida straffen, skriver Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty International i Sverige, ett mejl.

Hon skriver vidare att landet bör revidera sin strafflag i enlighet med landets åtaganden för mänskliga rättigheter.

– Brunei har faktiskt undertecknat, om ännu inte ratificerat, FN:s konvention mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrad behandling eller bestraffning.

Hur tycker ni att den svenska staten borde reagera på Bruneis lagförändring?

– Sverige borde driva frågan på högsta politiska nivån. Att ett globalt tryck och massiva protester fungerar vet vi eftersom de vidriga lagarna om till exempel stening till döds inte har tillämpats sedan de infördes. Men nu måste lagarna skrotas helt och där har Sverige, liksom andra länder, en viktig roll att fylla.

Hbtq-personer vill fly

Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, RFSL, ser med oro på utvecklingen i Brunei och poängterar, likt Amnesty International i Sverige, att strafflagen går emot landets åtaganden för mänskliga rättigheter.

– En rad handlingar som inte bör vara kriminaliserade kommer att få hårda straff och hbtq-personer är en av de grupper som kommer att drabbas värst. Den nya lagen innebär dödsstraff för samkönade relationer och om den införs innebär det att Brunei blir en av sju länder i världen som har dödsstraff för homosexualitet, skriver Sandra Ehne, förbundsordförande på RFSL, till SVT Nyheter.

I sitt arbete har RFSL kontakt med ASEAN SOGIE Caucus, som samlar och stödjer hbtq-organisationer i hela Sydostasien.

– De har berättat om att hbtq-personer i landet vill fly, och kan komma att behöva söka asyl i andra länder.

Hur tycker ni att den svenska staten borde reagera på Bruneis lagförändring?

– Sverige bör i all dialog med Brunei, så väl direkt som indirekt via till exempel EU eller ASEAN (Association of South East Asean Nations), kraftfullt uppmana landet att stoppa implementeringen av lagen. Sverige bör i sin dialog med Brunei påminna om de åtaganden de har att säkerställa sina medborgares rätt till liv, frihet från tortyr och principer om icke-diskriminering som den allmänna deklarationen om mänskliga rättigheter fastställer, skriver Sandra Ehne.

Uppmanar till bojkott av lyxhotell

Bland andra utropade George Clooney en bojkott av nio lyxiga hotell runt om i världen som kontrolleras av regeringsägda Brunei Investment Agency.

Även den brittiska artisten Elton John har uttalat sig mot de nya lagarna.

Elton John twittrade om att George Clooney kritiserat lagarna.

SVT Nyheter har sökt Utrikesdepartementet för en kommentar och väntar i skrivande stund på att de ska återkomma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.