Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé och Vänsterpartiets toppkandidat Malin Björk. Foto: Pontus Lundahl/Tomas Oneborg/TT

Strid om EU:s mål för förnybar energi: ”Orimliga krav”

Uppdaterad
Publicerad

Orimliga mål som får företag att flytta från Europa eller ett bra sätt att öka företagens konkurrenskraft? Kandidaterna till Europaparlament är helt oeniga om nyttan med tuffa mål för den förnybara energin inom EU.

Förra året fattade EU-parlamentet beslut om mål för hur stor andel av energiproduktionen som ska vara förnybar inom EU år 2030. Det målet ska nu under de kommande åren ses över och då måste de nyvalda parlamentarikerna ta ställning.

”Vi ställer oss bakom det”

Målet som EU-parlamentet och EU-länderna är överens om i dag är att 32 procent av energin ska vara förnybar år 2030. Det är en rimlig nivå tycker Moderaterna som visserligen röstade för ett mål på 35 procent i parlamentet.

EU-valet 2019

– Om man nu har nått en ambitiös klimatpolitik så ställer vi oss bakom det. Sen är det viktigaste vad man gör av detta, hur man får fram mer förnybart i Sverige och Europa, säger Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé.

Sverigedemokraterna vill ha ett mindre ambitiöst mål för det förnybara, 27 procent, medan Kristdemokraterna och Liberalerna vill ha samma mål som Moderaterna. Socialdemokraterna och Centerpartiet vill skärpa målet till 40 procent förnybart och Feministiskt initiativ, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill ha ett ännu mer ambitiöst mål, 45 procent.

– Det hade gett en boost i rätt riktning för alla företag och alla som ska utveckla en ny teknologi. Vi hade haft en chans att leva upp till Parisavtalets målsättningar. Som det blev nu blev det inte tillräckligt bra, säger EU-parlamentarikern och toppkandidaten Malin Björk (V).

Partierna gör helt olika bedömning

Moderaterna anser däremot att ett högre mål än dagens skulle få negativa konsekvenser, något som gör att partierna gör helt olika bedömningar.

– Man måste alltid, även i klimatpolitiken, basera det på sunt förnuft. Ställer du orimliga krav så kan det få till konsekvens att du flyttar jobb och tillväxt ut från Sverige och Europa, säger Tomas Tobé (M).

– Tvärtom. Det finns oerhört många företag, inte minst i Sverige, som arbetar med förnybart. De skulle kunna ta ledartröjan. Det är dem vi ska stödja. De hämmas ju om vi inte ställer upp tillräckligt bra regler, säger Malin Björk (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet