Elizabeth Åhsberg, projektledare på SBU

Diagnos saknar vetenskapligt underlag

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga vetenskapliga studier som svarar på hur man ska sätta diagnosen uppgivenhetssyndrom, och inte heller vilken behandling som fungerar. Det konstaterar Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU i en nyligen publicerad rapport.

I höstas blossade debatten om apatiska barn upp på nytt, efter att tidskriften Filter granskat två fall där nu vuxna barn berättade att de tvingats simulera sitt sjukdomstillstånd.

Reportaget väckte krav på att Socialstyrelsen borde se över sina riktlinjer kring diagnosen uppgivenhetssyndrom. I den nuvarande versionen står det att det inte finns något vetenskapligt stöd för att diagnosen skulle vara ett resultat av simulering eller förgiftning. 

Socialstyrelsen bad SBU att undersöka vilka vetenskapliga studier som finns om diagnostik och behandling av uppgivenhetssyndrom hos barn, och nu har svaret kommit. Det finns inget.

”Vi har gallrat bort det mesta, och till slut allt” 

SBU konstaterar efter en genomgång av vetenskaplig litteratur att man ”varken identifierat någon relevant systematisk översikt eller någon relevant primärstudie om tillförlitligheten vid diagnostik eller effekter av behandling vid uppgivenhetssyndrom”.

– Vi gjorde en väldigt bred sökning för att hitta så mycket som möjligt av vad som är publicerat i vetenskapliga tidskrifter. Vi har gallrat bort det mesta, och till slut allt, säger projektledaren Elizabeth Åhsberg till SVT. 

– Vi hittade studier som beskrev enskilda fall, vilket kan vara intressant, men inget där man vetenskapligt utvärderat diagnosen eller behandlingen.

SBU menar att det nu behövs forskning om diagnosen och behandlingarna. 

– Det är en debatt där många tycker olika saker. Om man ska sätta en diagnos bör man vara säker på att det är den diagnosen och inget annat, säger Elizabeth Åhsberg.

Socialstyrelsen är inte förvånad

Jonas Bergström, enhetschef på Socialstyrelsen, säger till SVT att han inte är förvånad över resultatet.

– Det är ett nytt forskningsområde. Och det finns ju forskningsrapporter, även om de inte når upp till kriterierna.

Socialstyrelsen kommer inom några veckor att ta ställning till hur man går vidare med revideringen av sin vägledning till vården. Enligt Jonas Bergström har man haft en rad kontakter med BUP-kliniker under de gångna månaderna, som visar att antalet barn med uppgivenhetssyndrom minskar tydligt.

– Vi får se om det finns någon efterfrågan på en ny vägledning. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.