SD utesluter SDU-toppar

Publicerad

Sverigedemokraternas partistyrelse beslutade i dag att utesluta SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och vice ordföranden William Hahne ur partiet.

– Vi har klarlagt att de inte är Sverigedemokrater, och då har de inte i vårt parti att göra, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof vid en presskonferens.

Enligt Jomshof är det inte enskilda misstag som ligger bakom uteslutningarna.

– När det börjar bli väldigt många misstag träder det fram ett mönster. Det är klart att i efterhand skulle vi kanske ha agerat tidigare. Vi måste definitivt vara självkritiska, säger han.

Kasselstrand och Hahne ska, enligt Jomshof, ha haft kontakt med och skyddat personer och rörelser, bland annat Nordisk ungdom, som har extrema och antisemitiska åsikter. Dessutom har de båda ljugit för partiledningen om sitt agerande i flera frågor.

– Det är helt oacceptabelt, säger Jomshof.

– Man har uppträtt på ett moraliskt tveksamt sätt och skadat moderpartiet.

Extremistkopplingar

Medlemsutskottet har totalt utrett 24 personer, varav sju personer nu utesluts. Dessutom har sex-sju av dem själva valt att lämna partiet.

– Samtliga har haft bevisade och tydliga extremistkopplingar, säger Jomshof om dem som valt att lämna partiet.

Jomshof säger att när det gäller uteslutningarna fanns ”en förkrossande majoritet” i partistyrelsen men i ett fall var det en ledamot som inte ville gå så hårt fram:

– Det var mot Hahne där man yrkade på en kraftig varning och inte på uteslutning.

Jomshof säger att SD markerar väldigt tydligt mot extremism, att uteslutningarna är tråkiga ärenden men ett nödvändigt ont för att inte extremister ska komma in i moderpartiet via ungdomsförbundet:

– Det är en liten grupp som kan ställa till väldigt stor skada om de får härja fritt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden i SD

Mer i ämnet