Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tegnell: ”Vi hade visst fog för att vara hyfsat positiva, men det var inte så” Foto: SVT

Tegnell: Smittan effektivare under hösten än vad vi kunde tro

Publicerad

SVT:s granskning av Folkhälsomyndighetens scenarier för hösten visar att antalet faktiskt nyinlagda patienter varit fler än i det värsta scenariot.

– Smittan har haft en större effektivitet i att spridas under hösten  än vad vi kunde tro baserat på vad vi lärde oss under våren, säger Anders Tegnell. 

Larmen från en hårt belastad sjukvård har avlöst varandra och under flera veckor har antalet nya patienter varit fler än vad något av de tre scenarierna som presenterades den 21 juli visade.  
 
– Då hade vi haft en sommar där Sverige hade den lägsta smittspridningen i Europa under perioder. Det tog också väldigt lång tid innan vi såg en ökning i Sverige. Så jag tycker vi hade visst fog för att vara hyfsat positiva, men det var inte så, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog. 

Tegnell: Måste ha hyfsat rimlig nivå

Syftet med scenarierna var att ge andra myndigheter underlag för att kunna förbereda sig inför hösten.  
 
Vad är argumentet mot att inte inkludera ett extremt värsta-värsta scenario, när man ska ge regionerna en chans att förbereda sig? 
 
– Man måste ändå lägga sig på en nivå som man tycker är hyfsat rimlig, vi kan inte komma med scenarion som sjukvården bara säger att det där klarar vi inte av och alltså behöver vi inte förbereda oss, säger Anders Tegnell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronautbrottet - SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet