Theresa May Foto: TT

Tories mot seger enligt första prognos

Uppdaterad
Publicerad

Premiärminister Theresa May och konservativa Tory-partiet leder med visst övertag i brittiska parlamentsvalet, men är inte tillräckligt starka för att bilda egen majoritet, detta enligt en första prognos på torsdagskvällen, dryga timmen efter att vallokalerna stängt.

Theresa Mays Tories får 314 mandat mot 266 mandat för Jeremy Corbyns Labour, av 650 mandat totalt, enligt vallokalsundersökningar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

För att kunna bilda egen majoritet måste May lyckas samla 326 mandat. Partiet faller alltså på målsnöret – 12 mandat saknas, rapporterar The Telegraph.

Val i Storbritannien 2017

SNP backar stort

Det skotska nationalistpartiet (SNP), som förutspåtts kunna orsaka en politisk jordbävning med stora effekter för London, backar kraftigt och tappar 22 mandat till 34. Där efter följer Liberaldemokraterna som ökar från 6 till 14 mandat, Plaid Cymru (Walespartiet) med tre mandat och De Gröna med ett mandat, enligt Telegraph.

Ungefär 30.450 väljare har intervjuats vid 144 vallokaler. Resultatet av rösträkningen väntas under morgonen. Undersökningen har gjorts av instituten Ipsos MORI och Gfk för BBC, ITV och Sky, rapporterar TT.

Enligt BBC:s analys är 76 mandat för osäkra för att bestämt säga vilket parti som får dem, uppger Reuters.

Pundet faller

Kort efter att den första prognosen publicerats kommer rapporter om att det brittiska pundet tappar två cent i värde mot US-dollarn. Från investerarhåll finns oron att Tories oförmåga att bilda majoritet kommer att försvaga den framtida regeringens förhandlingspotential i de kommande brexit-samtalen, enligt nyhetsbyrån AP.

Egen Tory-majoritet skulle ge politisk stabilitet under de kommande fem åren. I förlängningen skulle en majoritet också ge May god handlingsförmåga och friare händer när det kommer till att kompromissa fram en lösning i brexit-förhandlingarna. Hon skulle, resonerar man, kunna motstå de krafter inom det egna partiet som vill se Storbritannien lämna EU till varje pris, oavsett om man lyckas träffas i ett handelsavtal eller inte, enligt AP.

Bakslag för May

Tidigare BCC-journalisten och tillika före detta premiärminister David Camerons kommunikationschef Carig Oliver säger att om det slutliga valresultatet visar sig stämma mot den första prognosen kommer Tory-partiet att skakas av chock, sedan Mays idea om att utlysa nyval visat sig vara ett bakslag.

– Det var den största risken en politiker tagit på mycket länge, och om prognosen stämmer, har det misslyckats.

Flera röster höjs nu för att May borde avgå om prognosen håller. Framgångarna för Labour-partiet möts å andra sidan av jubel från dess anhängare.

– Oh my god! Jag är mållös. De senaste åren har vi fått höra att vi är ovalbara. Men nu har Labour kommit med ett av de mest vänsterinriktade valmanifesten och det verkar som om folk faktiskt har röstat på det, säger 28-årige Eamon Rooke till TT på en pub vid King´s Cross i London, där många Labouranhängare samlats.

– Jag kan inte tro att det är sant!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet